“Un partit i una coalició no sumen, encara que el partit estiga dins de la coalició”, ha recordat aquest dimecres la dirigent de Compromís i vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra, en referència als criteris de la legislació electoral. “Com se’ls pot obligar a formar un grup únic al Congrés?”. Oltra, que ha fet aquestes declaracions als corredors de les Corts Valencianes, s’ha referit a la sessió constitutiva del Congrés dels Diputats i ha considerat “un abús democràtic” que no es permeta a les coalicions Compromís-Podemos, En Comú-Podem i En Marea, presentades al País Valencià, a Catalunya i a Galícia, respectivament, formar grup propi, malgrat que han aconseguit més del 15% dels vots en totes les circumscripcions i més de cinc diputats cadascuna, que és el que s’exigeixen com a condició.
La lectura del reglament del Congrés per a formar grups parlamentaris, ha assenyalat Oltra, s’ha de fer “tenint en compte l’arquitectura de la llei electoral”, que impedeix computar, amb caràcter general, com a parlamentaris d’un mateix partit els que s’ha obtingut en les llistes d’una coalició. “A les eleccions es presenten candidatures i els ciutadans han votat unes candidatures que compleixen els requisits per a tenir grup propi”, ha explicat la líder de Compromís, que interpreta la intenció del reglament del Congrés, a l’hora d’impedir que formen part de grups parlamentaris diferents els membres d’un mateix partit, per la necessitat lògica d’evitar “que un partit cree 17 grups diferents”. Però ha insistit en el fet que no és el cas de les tres coalicions en què participa Podem. “Aquests diputats i aquestes diputades no són de Podem, ni de Compromís”, ha afegit.
Per a Oltra, els pactes que han fet constituir la Mesa del Congrés amb una majoria de les formacions de dretes evidencien que “no s’entén la pluralitat que han reflectit les urnes”. La dirigent valenciana ha recordat que “el bipartidisme ha perdut més de 80 escons” en les eleccions generals i pensa que a hores d’ara hi ha “una reacció a aquesta diversitat i pluralitat”.
Oltra ha recordat que, durant els dies previs al pacte que Compromís i Podem van subscriure al juny amb els socialistes, conegut com a Acord del Botànic, pel qual Ximo Puig va ser elegit president valencià, ja hi va haver un gest d’acostament del PSPV-PSOE a Ciutadans i ha expressat el seu desig que l’acord entre Pedro Sánchez i Rivera no ultrapasse això. “Aquella fase va ser una mena de pallola; espere que aquesta pallola també passe”, ha dit. Segons Oltra, Pedro Sánchez “s’ha de plantejar si vol ser president d’un Govern que revertisca les retallades i col·labore amb els governs autonòmics de canvi”, com el valencià.
No obstant això, Oltra ha desvinculat Ximo Puig, del govern autonòmic del qual és vicepresidenta, del veto al fet que Compromís-Podemos puga formar grup propi, perquè el dirigent socialista ha manifestat que “reconeix la legitimitat” per a poder fer-ho. “Els vots han dit que volen canvi polític”, ha conclòs Oltra.