Poc després de les 10 hores, el president de la comissió d’investigació parlamentària sobre l’adjudicació de les 9.000 places en residències, el socialista Ignacio Subías, connectava per videoconferència amb el centre penitenciari de Picassent, des d’on ha comparegut aquest dilluns l’exconseller de Benestar Social (2001-2003), Rafael Blasco, impulsor del conegut com a ‘model Cotino’.
Blasco, que compleix condemna per haver desviat fons destinats a Cooperació en països del Tercer Món, ha començat la intervenció desmentint una informació publicada el cap de setmana passat pel diari Levante en què s’assegurava que tant l’exconseller com un altre dels condemnats en el cas Blasco, l’empresari Augusto César Tauroni, disposaven il·legalment de mòbil a la presó i havien fet transferències des del centre penitenciari. “Ahir es va calfar la meua compareixença amb informacions malicioses i falses”, ha dit l’exconseller, que ha insistit que no ha tingut cap telèfon mòbil ni és auxiliar de biblioteca a Picassent. “Sóc un presoner com qualsevol altre, i si aqueixes informacions foren certes, hui estaria en una cel·la d’aïllament, no ací”.
Pel que fa a les preguntes dels membres de la comissió, Rafael Blasco ha defensat el ‘model Cotino’: “És ideal i incontestable, i va obtenir un ampli consens social i econòmic que va servir per a solucionar un dèficit vergonyós heretat”. També ha donat la cara pel procediment, que ha assegurat que es va dur a terme amb una “transparència absoluta i un consens ampli al qual es van presentar una vintena d’empreses de què cap va presentar recurs a les adjudicacions”.
A pesar d’haver estat qüestionat reiteradament per les preteses irregularitats, amb vehemència especial per les diputades de PSPV i Compromís Concha Andrés i Mònica Àlvaro, Rafael Blasco ha insistit que no va haver-hi cap tracte de favor envers cap empresa, de la mateixa manera que ha assegurat que tampoc va rebre mai cap obsequi ni contraprestació, ni material ni econòmica, per part de ningú. De la mateixa manera, ha apuntat que no coneix Ramón Cerdá –“expert a crear empreses per a vendre-les després”, en paraules del diputat de Ciutadans David de Miguel– i que a penes coneix Juan Ramón Ferris (Crespinell), “el vaig conéixer quan vaig ser interventor en l’Ajuntament d’Algemesí i ell era regidor, però ni em vaig reunir amb ell i fa quinze anys almenys que no sé res d’ell”.
L’exconseller, que s’ha oferit a col·laborar amb la comissió d’investigació sempre que se li sol·licite i sempre que dispose de la documentació i de les preguntes que se li volen fer, també ha assegurat que no li consta que s’haja produït cap finançament il·legal del Partit Popular de la Comunitat Valenciana a través d’unes empreses determinades.