Rajoy fracassa en el seu intent d’impedir la sanitat universal valenciana

El Tribunal Constitucional (TC) ha alçat la suspensió del Decret llei 3/2015 pel qual es regulava l’accés universal a l’atenció sanitària a la Comunitat Valenciana. La mesura garanteix la cobertura mèdica total a uns 30.000 immigrants en situació administrativa irregular exclosos del sistema per una decisió de rang estatal.

La llei de la sanitat universal valenciana va quedar en suspens el 3 de novembre passat, després que l’Alt Tribunal admetera a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Govern de Mariano Rajoy emparant-se en el fet que l’executiu valencià podria haver incorregut en una “extralimitació competencial”.

La Generalitat va sol·licitar al TC que alçara la suspensió del decret llei autonòmic, i també va presentar un recurs davant del tribunal el 14 de desembre per a demanar la confirmació “en tots els extrems” de la normativa aprovada al juliol, perquè es considerava que no tenia “cap vici d’inconstitucionalitat”.

Tot i que encara se n’espera el pronunciament definitiu, el tribunal ha alçat la suspensió que pesava sobre el decret, que es va produir de manera automàtica després de la presentació del recurs de Madrid. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit que fins que no hi haja una sentència definitiva la Generalitat podrà “garantir legalment a tots els ciutadans que visquen a la Comunitat Valenciana el dret a la salut, tinguen el color de pell que tinguen o vinguen d’on vinguen”.

La vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, també ha celebrat la decisió. Espera un eventual pronunciament favorable del Constitucional i, sobretot, que el nou govern d’Espanya derogue el decret de l’executiu de Rajoy, fet que convertiria en estèril la pugna jurídica entre l’Estat i la Comunitat Valenciana.

Una de les primeres mesures del Consell

La Generalitat, governada per una coalició PSOE-Compromís, va decidir tornar als immigrants l’accés a la sanitat el juliol del 2015, poc temps després d’haver arribat al poder en les eleccions autonòmiques del maig. Va ser una de les primeres mesures del govern presidit pel socialista Ximo Puig. “Enfront del model d’exclusió, de barreres a l’atenció i d’iniquitat, el nou model del Govern de la Generalitat és la universalitat de l’atenció sanitària”, va dir Carmen Montón, consellera de Sanitat. Montón va dir que aquest tema era “innegociable per al Govern valencià”. Sanitat va estendre immediatament l’accés a les prestacions sanitàries als ciutadans estrangers en situació irregular en les mateixes condicions que la resta dels usuaris de la xarxa pública valenciana. A més, va garantir la prestació d’aquest servei –que mai no ha estat suspés malgrat la batalla judicial plantejada pel Govern central– mitjançant diverses instruccions entre el personal.