Ximo Puig assegura que defensar la Constitució és defensar la seua reforma

Agències

València —

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sostingut que defensar la Constitució huí és defensar la seua reforma, i ha reclamat un “patriotisme constitucional” que servisca com “un crit contra l'immobilisme” que culmine en un canvi “com a resposta a la por”.

Així ho ha afirmat Puig en l'acte de celebració del Dia de la Constitució que la Generalitat ha desenvolupat aquest matí en la Ciutat de la Llum d'Alacant.

Sobre aqueix “patriotisme constitucional”, ha concretat que es refereix al fet que un s'identifique “amb els drets humans, la llibertat i la igualtat” i que puga convertir-se en “una virtut única renovada” que faça front a “els vells fantasmes que van recorrent les nacions”.

Per a Puig, la Constitució és “la major fita política d'una societat fracturada massa temps”, però, no obstant açò, suposa un contracte social que “mai és infinit”.

“És un error pensar que l'èxit de la Transició obliga a no modificar gens, perquè aqueixa inacció va en contra de l'esperit de la pròpia Constitució”, ha opinat.

Així, ha incidit que “la societat espanyola i el seu context han canviat molt” des de fa quatre dècades, la qual cosa fa “indispensable” la seua actualització.

En aqueix sentit, ja en declaracions posteriors als mitjans, ha urgit a modificar el text constitucional per a posar-ho “al servei de l'interès de la ciutadania”, sobretot després de “el problema greu de la crisi econòmica, política i territorial” dels últims anys.

En concret, ha parlat de qüestions relacionades amb la igualtat d'homes i dones, amb l'Estat Social i de Benestar i amb “un nou encaix territorial de les diferents nacionalitats en un projecte comú”.

Sobre aquest últim punt, ha advocat per aplicar “una mirada federal oberta que admeta la pluralitat del nostre país i garantisca ”la igualtat entre ciutadans i la singularitat entre territoris“.

Segons Puig, l'estat autonòmic “havia de desembocar, d'alguna manera”, en un Estat Federal i, encara que el primer “ha donat els seus fruits, necessita una profunda transformació”.

Així, s'ha referit al sistema de finançament, del que ha tornat ha criticar que “no funciona” i fa que “no tots els espanyols siguen iguals”, al mateix temps que ha asseverat que, “sense un finançament just, l'Estat d'autonomies s'enfonsa”.

Per a aconseguir tot açò, creu necessari “superar l'enfrontament polític”, i ha posat com a exemple a l'actual govern de la Generalitat, on “la diversitat política ha produït un millor espai de diàleg”.

“Urgent i necessària” reforma constitucional

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha demanat una “urgent i necessària” reforma de la Carta Magna que adapte el text de 1978 a l'actual realitat social “sense marginar als valencians”.

“Els valencians vam perdre el tren en la redacció de la Constitució de 1978 i en la transició política cap a la democràcia. Prova d'això és que no vam ser per la via del 151 i açò suposa que estem reconeguts com a nacionalitat en el nostre Estatut però no per l'Estat, perquè el paper i el protagonisme dels valencians en aqueixa transició va ser pobra”, ha plantejat Morera.

El president de les Corts ha reivindicat “un protagonisme del poble valencià, que ha de ser reconegut en la segona transició, que esdevindrà amb un procés de reforma constitucional que cada dia és més evident i necessari”.

Actuar “de manera deslleial”

Ximo Puig ha lamentat que algunes institucions hagen actuat “de manera deslleial” al no estar representades “com devien” en l'acte de celebrat en la Ciutat de la Llum d'Alacant.

Així ho ha manifestat en ser preguntat per la decisió de la delegació del Govern a la Comunitat Valenciana de celebrar el 38 aniversari de la Carta Magna en un acte en la seu de Capitania General a València.

“Qualsevol ciutadà pot entendre que la festa de la Constitució és una festa per a unir”, per la qual cosa, “si s'actua de manera deslleial entre institucions és la pitjor pedagogia possible”, ha opinat.

En aqueixa línia, ha assegurat que no entén el per què d'aqueixa actitud ni per què institucions com la Diputació d'Alacant no estaven representades, en referència a l'absència del president, César Sánchez.

“Jo sempre he estat, quan estàvem en l'oposició, en aquest tipus d'actes i no entenc per què no es recolza que la Generalitat estiga implicada en la celebració de la Constitució Espanyola, quan hi ha altres autonomies que no ho estan”, ha agregat.

Puig ha defensat la “bicapitalitat” de la Comunitat, així com la importància que les institucions estiguen “molt territorialitzades” per a fer “una labor per cosir” el territori valencià.

“Ací es fa un esforç per la convivència i, per descomptat, qui no aporta gens haurà d'explicar-ho”, ha afirmat.