
LLEGIR EN CASTELLÀ
L’Ajuntament de València de PP i Vox deixa fora del pla d’ocupació municipal les mesures de discriminació positiva per a víctimes de violència masclista. El pla d’ocupació del 2025, aprovat el 28 de març passat, rescata les bases de l’any anterior, quan el grup ultra va vetar la puntuació a dones maltractades, que suposava cinc punts més en el barem.
Fins a l’entrada de la ultradreta en el consistori, que deté la Regidoria d’Ocupació, les mesures d’acció positiva en favor de les dones suposaven 5 punts en el barem, que, “en cas de tindre la condició de dona víctima de violència de gènere acreditada (...) s’incrementarà en 5 punts. Màxim 10 punts”. Vox sempre s’ha mostrat contrari a les mesures de discriminació positiva i considera la violència de gènere un constructe ideològic, i aparta aquestes polítiques de tot l’espai que ocupa.
El pla municipal es va aprovar enmig de la brega del grup ultra, amb dos regidors que van abandonar el grup, i la remodelació de govern exprés de María José Catalá. A la sessió esmentada de la junta de govern local no va acudir la regidora Cecilia Herrero, que sí que va mantindre les seues responsabilitats en el govern malgrat eixir de Vox. Sí que hi van acudir, segons l’acta de la sessió, els regidors de Vox José Gosálbez i Mónica Gil, que van recollir de manera temporal les competències d’Ocupació que abans detenia Juan Manuel Badenas.
60% de places per a dones
En la sessió de l’òrgan de govern es va admetre una esmena de la regidora d’Igualtat per a reservar places a les dones, una manera de tractar de compensar l’eliminació dels punts específics. Segons consta en l’acord, s’estableix “que en la convocatòria del Pla Municipal d’Ocupació 2025, es reserve un 60% de les places convocades per a dones i un 40% per a homes, d’acord amb el que es disposa en l’article 42 de la Llei orgànica 3/2007, del 22 de març, per a la igualtat efectiva entre homes i dones, així com en la disposició addicional primera de la llei esmentada, tenint en compte els objectius i les mesures previstos en el Pla Marc d’Igualtat d’Oportunitats de l’Ajuntament de València, i les xifres actuals de desocupació de la ciutat de València”.
L’acta reflecteix l’oposició del regidor de Vox a aquesta reserva, que exerceix actualment com a portaveu, a l’esmena de la responsable d’Igualtat. “Fa constar la seua abstenció a l’esmena d’addició subscrita pel portaveu del Grup Municipal Popular i per la regidora delegada d’Igualtat el Sr. José Vicente Gosálbez Payá, regidor del Grup Municipal Vox València”, diu el text.
No obstant això, en les bases del pla no s’especifica com es gestionarà aquesta reserva de places proposada per la regidora Rocío Gil, ni a quines places es refereix –a penes es repeteixen les categories–, ni com es procedirà. L’acord resol que “les candidatures que obtinguen més puntuació seran proposades per a contractar per l’Ajuntament de València fins a completar el nombre de llocs oferits en cada ocupació o perfil, i quedaran la resta de les candidatures en situació de reserva per la possibilitat de cobrir vacants que puguen produir-se durant el període de la contractació”.
En un escrit del 2 de març, la comissió de baremació estableix una reserva de places per categoria de cotització, en què consta que 148 places seran per a dones. El text, elaborat pels serveis jurídics de l’Ajuntament, apunta que es procedirà a la baremació de cada grup de cotització aplicant els criteris de baremació fixats en la base sisena de les bases generals, llistant les candidatures de cada titulació/ocupació per la puntuació més alta obtinguda (ordre descendent del total de punts). És a dir, que es fa la reserva sobre la base de diferents grups de cotització i salarials i no sobre la base del lloc de treball concret, ja que en gran part de les ofertes a penes hi ha una plaça.
L’edicte apunta que, en els casos en què, d’acord amb el total obtingut en la baremació, es cobrisca la reserva de llocs a dones, es respectarà l’ordre de puntuació de les candidatures d’acord amb la baremació obtinguda. En els grups de cotització, en què, segons la puntuació obtinguda, no es cobrisquen les places reservades a dones i estiga infrarepresentada la dona, se seleccionaran a les dones amb més puntuació obtinguda fins que es cobrisquen les places reservades a dones, mentre hi haja candidates dones, desplaçant els homes seleccionats que tinguen la puntuació més baixa. En els grups de cotització en què no hi haja prou candidates dones, no es farà efectiva la reserva de places a dones i es respectarà l’ordre inicial de la baremació efectuada.
Per al grup socialista, l’ambigüitat de la redacció pot portar a impugnar les convocatòries per part dels que hi accedisquen. “Jurídicament, és complicat perquè hi ha molts tipus de places. Crea inseguretat jurídica i obri la porta a reclamacions”, apunta el regidor Javier Mateo. L’edil de l’oposició critica que el govern municipal elimine les mesures de discriminació positiva en un pla pensat perquè les persones que ho tenen més difícil puguen reenganxar-se al mercat laboral. “Era una manera de compensar, de buscar independència econòmica”, recorda.
De fet, l’edicte pel qual s’aprova el pla subratlla que “la millora de l’ocupabilitat dels col·lectius amb més dificultat d’inserció laboral constitueix un dels objectius prioritaris de les polítiques d’ocupació, per la qual cosa, a la vista de les necessitats posades de manifest per diversos serveis municipals, es considera convenient fer un pla d’ocupació, de finançament íntegrament municipal, que facilite la inserció laboral de les persones demandants d’ocupació, i especialment, de les que presenten dificultats específiques d’accés al treball”.
El pla municipal d’ocupació suposa la contractació de 247 persones per a multitud de perfils professionals, amb formació superior o titulacions bàsiques. Són contractes a jornada completa durant 12 mesos i impliquen una inversió superior a 3,4 milions d’euros a l’any per al consistori. La contractació es dirigeix a persones desocupades que figuren inscrites com a demandants d’ocupació en els Espais LABORA de la Generalitat i inscrites en l’Agència d’Ocupació València Activa.