La Comissió de Polítiques d’Igualtat ha debatut aquest dimecres en les Corts Valencianes les esmenes a la Llei d’identitat de gènere, coneguda com a ‘llei trans’, un projecte que emana de la Conselleria d’Igualtat que dirigeix Mónica Oltra i que s’ha elaborat amb col·lectius LGTBI i trans durant més d’un any de faena.
L’objectiu d’aquest projecte és reconéixer el dret de les persones a l’autodeterminació de gènere sentida diferent de l’assignada en el moment del naixement i despatologitzar la transsexualitat. El PP sembla que no ha entés aquest últim propòsit, si es jutja per les esmenes presentades, que insisteixen a abordar-la com un trastorn.
Els populars sol·liciten que s’afija al text la necessitat d’un informe mèdic que acredite la transsexualitat per a sol·licitar els canvis en la documentació administrativa. “Els tràmits per a expedir la documentació administrativa prevista en aquesta llei seran gratuïts, no requeriran cap intermediació i implicaran l’obligació d’aportar o acreditar documentació mèdica”, diu una de les modificacions suggerides. “Si a una persona ‘cis’ (que no és transsexual) no se li demana un informe mèdic, per què sí que s’ha de fer amb una persona ‘trans’?”, ha preguntat el diputat de Compromís, Fran Ferri.
Així mateix, els populars proposen que a les escoles el respecte de la identitat de gènere sentida estiga supeditat a l’ideari del centre. “Els centres educatius tindran una persona que coordinarà el pla de convivència i igualtat i les activitats de sensibilització dirigides a tota la comunitat educativa, sobre identitat de gènere, expressió de gènere, diversitat sexual i familiar, triada d’acord amb el seu ideari”, diu l’esmena. Per a justificar aquesta posició, els populars han argumentat que “qualsevol ideari prohibeix la discriminació i també ho fa la Constitució”, segons la seua diputada María Bernal.
Un altre punt que crida l’atenció és que el PP proposa eliminar la paraula “trans”, acompanyada de “menors”, “no sabem si per a fer invisible aquesta realitat”, ha retret una diputada del PSPV. La socialista Rosa Falastín Mustafá ha interpel·lat els populars sobre si aquesta era una manera de camuflar l’objecció de consciència per no aplicar la llei a les escoles.
Les esmenes del PP han estat rebutjades per tots els grups parlamentaris (PSPV-PSOE, Compromís, Podem i Ciutadans), excepte una transaccional per a dotar la llei de pressupost. El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que amb aquest projecte “la diversitat deixa de ser una malaltia i l’Administració passa de ser un problema a prestar ajuda”.
PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans han pactat la majoria d’esmenes presentades. Entre aquestes s’inclou crear unitats d’atenció provincials i pisos tutelats per a les persones trans que puguen quedar-se al carrer per discriminació.