La Fiscalia Anticorrupció té tancats preacords de reducció de penes amb els principals acusats del cas Blasco a canvi que confessen els delictes i retornen part dels quatre milions d’euros desviats. L’Advocacia de la Generalitat està a punt de sumar-se a alguns acords, encara que reclama més diners, i la Coordinadora Valenciana d’ONGD també vol recuperar el màxim per a l’erari perquè, posteriorment, es reinvertisca en el sector que va ser injuriat per escàndols.
De moment, les tres acusacions sí que han tancat un pacte amb tres dels empresaris comissionistes, Rosa María Castelo, Alberto Pampín i Carlos Andrés Chust, acusats menors en el procés, però que ajuden a apuntalar altres acusacions contra els capitostos.
Segons ha pogut saber eldiario.es de fonts coneixedores de la negociació, la Fiscalia Anticorrupció ha proposat reduir la petició de penes a menys de quatre anys als dos cervells de la presumpta trama, l’exconseller de Solidaritat Rafael Blasco i l’empresari Augusto César Tauroni. A canvi, reconeixeran els delictes i cadascun es compromet a pagar una part dels diners defraudats, cosa que no convenç pels pocs diners que representa a l’Advocacia de la Generalitat i a la Coordinadora d’ONGD.
Rafael Blasco ofereix els béns que ja té embargats i no ha proposat cap de les obres d’art que ha tingut en el seu habitatge, fet que va demostrar el programa d’À Punt “El clan Blasco”. En aqueix documental es va revelar que el domicili particular a la Barraca d’Aigües Vives ha estat ple de quadres i escultures d’art modern que podrien servir per a recuperar part dels diners desviats. Ni Blasco ho ha proposat ni la Fiscalia li ho ha demanat. A l’exconseller també se li ha embargat una part de la pensió.
Per part seua, Tauroni ofereix desbloquejar els dos pisos de Miami que va comprar amb diners de la cooperació. En aquests moments, aqueixos béns no estan embargats, perquè estan a nom d’una societat i als EUA, país que impedeix legalment a altres països apropiar-se de béns dins de les seues fronteres. D’aquesta manera, la voluntat de Tauroni seria crucial per a recuperar els diners. El iot, per part seua, està en parador ignorat.
Fonts de la Coordinadora d’ONGD asseguren que la proposta de Tauroni és poc realista, ja que un dels dos pisos de Miami està hipotecat i es desconeix el parador de l’embarcació.
Tant Blasco, que està complint el tercer grau de la primera condemna, com Tauroni han passat per la presó amb condemnes superiors a sis anys per la peça número 1 del cas Blasco. Així que la condemna que haurien de complir davant una sentència contrària als seus interessos no podria ser superior a dos anys, ja que la pena total no pot superar el triple del delicte més greu. Encara que els condemnaren a 21 i a 16 anys.