El president de la Diputació pot complicar el futur judicial de Mazón si manté davant la jutgessa les seues declaracions en ‘Salvados’

LLEGIR EN CASTELLÀ
“Li preguntàvem per l’alerta. Una de les telefonades va ser perquè es va discutir si el missatge havia d’alertar una part de la província, unes comarques concretes o havia d’afectar tota la província. Salomé [Pradas] es va alçar. No era la primera telefonada”. Les paraules són del president de la Diputació de València, Vicente Mompó, en el programa Salvados, emés el 8 de desembre en La Sexta. Va ser l’únic càrrec del PP present en el Centre de Coordinació Operativa Integreu (Cecopi) a donar la cara i abordar les hores clau de la tragèdia en aquest programa de televisió. El dirigent popular, que sí que va estar en el Cecopi, malgrat que no forma part de l’òrgan, i va treballar en l’emergència des del matí mateix, es va mostrar dubitatiu en algunes declaracions, però va confirmar un aspecte clau de la jornada: que els comandaments polítics d’emergències van estar en contacte amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i li van consultar decisions importants.
Mazón, va dir Mompó, “estava en contacte amb la consellera. Segur que devia tindre alguna informació” de camí al centre situat a l’Eliana. El president del PP provincial expressava els seus dubtes i va apuntar que no recordava amb exactitud el contingut de les telefonades. “Dic que no era la primera telefonada, perquè, si [la consellera Salomé Pradas] es va alçar i jo vaig anar darrere, és perquè entenia que parlava amb el president i vam estar parlant sobre això [l’alerta]. Jo recorde que en aquest moment, no sé si en el Cecopi o després en privat, vaig parlar amb ell que valia la pena tirar més per més que per menys, que havíem de prendre ja decisions per a alertar la població”, va relatar el president de la Diputació en la seua intervenció. És el mateix Mompó que va dir “envieu l’alerta d’una puta vegada” en l’òrgan d’emergències.
Fins a la data, els dos càrrecs de Mazón durant la DANA han exculpat el president en les seues declaracions, carregant contra el Govern central i els tècnics d’Emergències sota el seu comandament. Tant Salomé Pradas, llavors consellera, com Emilio Argüeso, secretari autonòmic, plantegen una defensa basada en la falta d’informació que donara suport a les tardanes decisions. Amb aquesta estratègia, s’han convertit també en el principal escut de Carlos Mazón.
No obstant això, les declaracions televisades de Mompó poden posar el president autonòmic en un destret. Si Mompó manté aquesta versió en el jutjat, posaria en relleu que el president estava informat del que esdevenia en el Cecopi i que es va consultar el seu criteri per a l’enviament d’una alerta que “va arribar tard”, segons ha indicat la jutgessa instructora de la causa. També que la dificultat per a localitzar-lo –el fet que no responguera a les telefonades fins a les 17.37 i les 19.43– podria haver retardat l’avís. Mazón i Pradas sempre ho han negat. Però Mompó és un altre dels testimoniatges clau que compareixerà com a testimoni davant la jutgessa. Ho farà el pròxim 29 d'abril, just quan es compleixen sis mesos de la riuada, després que es posposara la seua declaració de dilluns. La magistrada va acordar ajornar la sessió per l’extensa intervenció de la delegada del Govern, Pilar Bernabé, a qui van interrogar durant set hores.
Conscient del panorama, i davant el record de les seues paraules en la televisió, Mompó, en clar to defensiu, va escriure en el seu perfil de X: “El que vaig dir en Salvados de cap manera implica que el president Mazón tinguera capacitat operativa o participara en decisions sobre l’enviament de l’Es-Alert. De fet, tant el director de l’emergència, José Miguel Basset, com la delegada del Govern ho han reconegut així. Els registres oficials són clars: vaig parlar amb el president al voltant de les 17.45 i de les 18.30, per a facilitar-li els contactes dels alcaldes d’Utiel i Cullera”.
La declaració de Mompó, els registres de les telefonades i la concatenació de les mateixes amb altres càrrecs del seu gabinet, podrien suposar prou indicis del fet que el president de la Generalitat només va mantindre una actitud passiva en les seues converses amb la consellera. Va preguntar Pradas a Mazón sobre l’abast geogràfic que havia de tindre el missatge massiu de l’Es-Alert? Li va demanar opinió sobre el seu llançament? Va validar el moment de llançament? Aquestes preguntes i altres que sorgeixen després d’observar la documentació present en la causa i les declaracions de testimonis i imputats poden també sorgir a la jutgessa instructora. O a la Fiscalia. O a les acusacions.
La declaració de Vicente Mompó el dia 29 s’ha convertit en transcendental. El mateix dia que arranca el congrés del PP europeu a València. El mateix que es compleixen sis mesos de la tragèdia.
0