El plàstic d’un sol ús, principal contaminant del Parc Natural de l’Albufera: 314 quilos retirats en un dia

Els residus en forma d’envasos de plàstics que tant de mal fan a la fauna i la flora dels oceans també amenacen el Parc Natural de l’Albufera, un ecosistema protegit únic de més de 20.000 hectàrees en la qual cada any hivernen uns 70.000 ocells procedents de tot Europa.

Segons les dades recaptades pel servei de la Devesa-l’Albufera, aquest és el residu principal que els operaris van traure del llac durant les faenes de dragatge dutes a terme l’any passat.

En concret, fins al mes de març, en què han de parar, perquè comença l’època de nidificació d’ocells, es va esbrossar una superfície total de 31.700 metres quadrats en els diversos canals i séquies que formen aquest parc natural, i es van dragar més d’11 quilòmetres.

A més, es van eliminar 24 tones de vegetació de les motes i 28 metres cúbics de residus flotants, principalment plàstics, que s’han transportat a abocadors autoritzats per a tractar-los.

Ara tornen a reprendre’s les faenes a la frontera de Silla, concretament en el sequiol de l’Or, el del Comú, el sequiol del Figuero i el del Desguàs. També en la Punta de Llebeig confrontant amb Catarroja, en el tram de la séquia del Fus limitant amb Massanassa i en la séquia del Rabisanxo entre València i Alfafar.

Una altra dada que cal tindre en compte és que durant la celebració el 8 de setembre passat del ‘Dia sense plàstic’ organitzat per la Generalitat Valenciana a l’Albufera, els participants van retirar 1.400 quilos de residus en un dia.

D’aquests, 940 eren de gran volum, 240 de plàstic convencional, 163 de vidre, 6,7 de paper i cartó i 74 quilos d’envasos agraris. Així doncs, en un dia es van retirar un total de 314 quilos d’envasos i plàstics.

D’altra banda, la brigada de quatre persones destinada a la neteja del parc per mitjà d’un pla d’ocupació va retirar durant el primer semestre de l’any passat 47 bosses de 120 litres de capacitat d’envasos de plàstic.

Sobre aquest tema, el vicealcalde de València i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha comentat que la presència massiva de plàstics en l’ecosistema “és un problema a escala mundial per l’ús intensiu que es fa del plàstic d’un sol ús, que acaba moltes vegades en la natura i, en aquest cas, en l’Albufera”.

Segons Campillo, “per aquest motiu s’insisteix tant a la societat com als agricultors que han de gestionar bé els seus residus i que no es poden llançar els plàstics al medi natural”.