Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Processat l’expresident del Port de València per cobrar sobresous

El president de l’Autoritat Portuària de València, Rafael Aznar / ave.org.es

Europa Press

València —

El Jutjat d’Instrucció número 14 de València ha processat l’expresident del Port de València, Rafael Aznar, dos exdirectius més i l’advocat de l’Estat, Fernando Llopis, per cobrar sobresous en la societat València Plataforma Intermodal i Logística (VPI) fins al 2011. En concret, els atribueix presumptes delictes de prevaricació i malversació continuada, segons han confirmat a Europa Press fonts sabedores de la resolució.

El jutge ha donat per acabada així la instrucció d’aquesta actuació –en què s’investigaven els sobresous dels exdirectius– i ha dictat una resolució de procediment abreujada després de la qual les parts –Fiscalia i defenses– podran presentar els seus escrits per a sol·licitar o bé l’obertura de judici, o bé l’arxiu o les diligències complementàries.

Així mateix, el jutge ha decidit sobreseure la causa contra el treballador tècnic comptable que havia estat imputat i contra els consellers de VPI, societat majoritàriament pública destinada a promocionar la zona d’activitats logístiques (ZAL). Entre ells hi havia l’extinent alcalde de València Alfonso Grau (PP).

Pel que fa a Aznar –que hi va ser substituït per Aurelio Martínez a l’agost–, als altres dos exdirectius i a l’advocat de l’Estat, el jutge entén que podrien haver comés un delicte de malversació continuat pel cobrament de sobresous sense justificar i per faenes no fetes.

Així mateix, a Aznar i a un altre exdirectiu els atribueix un presumpte delicte de prevaricació per tres contractacions amb una empresa de seguretat i dues més d’assessorament, ja que estima que no es va complir la Llei de contractació.

Rafael Aznar, denunciat el juliol del 2013 per presumptes delictes de malversació i prevaricació, sempre ha defensat la legalitat de les seues actuacions en l’organisme i ha assegurat diverses vegades que totes han estat sempre aprovades i ratificades tant pel Consell d’Administració com pel Tribunal de Comptes i per Ports de l’Estat.

També ha arribat a expressar la seua “absoluta tranquil·litat” perquè fa “molt de temps” que gestionen serveis públics. “Comprenc –va assenyalar fa gairebé un any– que de tant en tant bufe mal vent, però davant del mal vent el que cal tenir són uns fonaments ben ferms”, ha dit en una compareixença pública.

Denúncia de la Fiscalia

La Fiscalia exposava en la denúncia de l’any 2013, entre altres qüestions, que tant Aznar com dos exalts càrrecs més del Port havien rebut per la seua faena en VPI 77.000 euros, malgrat que, segons la llei, no podien haver cobrat res, perquè no podien tenir dos sous públics –del Port i de la VPI. Els directius haurien tornat les quantitats cobrades quan se’ls va advertir que eren irregulars.

Durant la instrucció d’aquesta actuació també s’hi va afegir un informe de la Intervenció de l’Estat que preveia sous de 120.000 euros sense justificar en la Fundació Valenciaport –entitat sense ànim de lucre constituïda el maig del 2003 per a projectar la Comunitat Logisticoportuària.

En aquest informe s’al·ludia, d’altra banda, a les despeses en viatges i restauració, i s’hi assenyalava que els treballadors de la societat es van gastar 289.078,28 euros. Del total, 24.999,59 es van destinar a despeses per restauració; 30.552,15 a despeses per estades en hotels; 3.575,83 euros per despeses de transport; i 229.950,71 en despeses gestionades per agències de viatges.

En aquest procediment continua en instrucció la segona actuació del Port de València, relativa a les despeses de personal de l’entitat portuària, a l’adaptació dels accessos per a la F1, al lloguer de la Fundació Valenciaport (FVP) i a la rescissió de Sagunt Bulk Terminal, fets denunciats per Compromís.

Etiquetas
stats