“Han deixat el senyor Carlos Fabra d’aprenent”. Aquesta ha estat la frase que José Benlloch, portaveu socialista en la Diputació de Castelló, ha utilitzat per a definir els pressupostos de la institució. El també alcalde de Vila-Real ha acusat el govern provincial, del PP, d’utilitzar les partides de diners públics el repartiment de les quals entre els pobles no està subjecte a criteris objectius per a beneficiar els alcaldes del seu mateix partit: “Maltracten els territoris que no han votat per vostés”. Els comptes s’han aprovat en el ple d’aquest dimarts gràcies a la majoria absoluta dels conservadors, amb el vot en contra de tots els grups polítics que formen l’oposició: Ciutadans, Castelló en Moviment, Compromís i PSOE.
Des de l’equip de govern, l’encarregat de defensar el pressupost ha estat el vicepresident, Miguel Barrachina. Ha explicat que ascendeix a 130,4 milions d’euros (139 si s’hi suma el pressupost d’entitats dependents de la institució, com el Consorci de Bombers). El pressupost suma set milions d’euros més que l’any 2015 gràcies a l’augment de l’aportació de l’Estat. Barrachina ha explicat que en aquesta última legislatura –la primera amb Javier Moliner al capdavant de la Diputació–, s’ha augmentat l’eficàcia en la gestió i ha disminuït el deute, de manera que l’any que ve es podran dedicar 95 milions d’euros a inversions en municipis, “un 40% més que el 2012”.
“Ciutadans de primera i de segona”
La crítica fonamental de Benlloch ha estat considerar “arbitraris” els pressupostos, que estableixen “ciutadans de primera, dels pobles governats pel PP, i de segona, els de la resta”. El portaveu socialista s’ha referit als anomenats convenis singulars, la partida dels quals ascendeix a 2,4 milions d’euros: “El 80% dels recursos van al 5% de la població de la província, és a dir, a pobles governats pel Partit Popular”. De la seua banda, Barrachina ha negat aquesta acusació i ha retret Benlloch la seua “poc vergonya”. Com a prova, ha argumentat que el 50% del que s’ha pressupostat per a millora de carreteres es gastarà en “l’únic partit judicial de la província en què no va guanyar el PP”.
L’oposició ha criticat també la falta de participació dels alcaldes i regidors a l’hora de confeccionar els comptes. Ha estat la queixa fonamental de Compromís. El PSOE s’ha queixat que no s’haguera convocat ni el Fòrum d’Alcaldes ni el Consell de Participació per a canalitzar les idees ciutadanes i municipals al voltant dels comptes. De la seua banda, Castelló en Moviment ha basat el seu vot en contra en el desacord amb què la major part del pressupost es dedique a actuacions pròpies de la Diputació.
La portaveu, Anna Peñalver, ha explicat que 74 milions d’euros es dediquen a tasques que són necessàries, i que, si no existira la institució, “haurien de ser assumides per altres administracions”. No obstant això, els altres 65 milions “es reparteixen en convenis singulars o en convocatòries reglades als pobles, o s’utilitzen per a actuacions pròpies de la Diputació, en desenvolupament rural, cultura etc.”. Segons el parer de Peñalver, aqueixos diners haurien de repartir-se equitativament entre els ajuntaments, “institucions democràtiques”, perquè foren ells, i no la Diputació, “una institució poc democràtica”, els que decidiren a què dedicar-los.
Finalment, Ciutadans ha apostat per eliminar les diputacions, que s’han convertit “en un niu de gent que treballa per als partits polítics”. “La major part de la despesa es dedica a mantenir la institució”, ha criticat la portaveu, Cristina Gavarda, en referència als pressupostos del 2016. “S’augmenta la despesa corrent”, de manera que “els recursos de la Generalitat i l’Estat es destinen a mantenir una institució obsoleta i sobredimensionada”, ha lamentat.