El cap de setmana passat es coneixia que la Fiscalia d’Alacant investiga per un possible delicte d’odi un pub de Benidorm per oferir persones amb nanisme (acondroplàsia) en lloguer, tal com va avançar el diari El País: “Wanna rent a midget??” (vols llogar un nan?). Un servei requerit principalment per a comiats de solter.
L’actuació de la Fiscalia es produeix després que el Cermi (Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat) ho posara en coneixement del ministeri públic, que considera que hi ha una vulneració de la llei general de discapacitat, que es refereix a l’assetjament per raó de discapacitat i de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
En declaracions del delegat de Cermi per als Drets Humans, Jesús Martín, a EFE, qualifica de “penós i trist” que el 2019 hi haja pràctiques “nocives que reïfiquen les persones per raó d’una discapacitat o d’una característica personal”. “El nanisme és una discapacitat que continua provocant riures, i pràctiques com aquestes el que fan és aprofundir en l’estigma i els estereotips i no desvincular la realitat d’èpoques ja molt passades com en les que existia el bufó”, lamentava.
El Cermi també va anunciar la intenció de denunciar el que consideren un acte de disfòbia, “un delicte d’odi contra persones amb discapacitat”, davant la Direcció General de Consum de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Benidorm després que alguns clients d’aquesta sala de festes denunciaren aquesta situació davant el Cermi.
“Ho fa perquè vol”
El responsable del local, Manuel Nieto, va assegurar a EFE que les coses “s’han tret de context”, al mateix temps que defensava que la persona que s’anuncia en el pub és un treballador, un showman, que està donat d’alta en la Seguretat Social, cotitza i la seua situació és “completament normal”. “Ho fa perquè vol i a la gent li agrada”, ha dit Nieto, que s’ha mostrat “molt sorprés” per la revolada que s’ha provocat i ha negat qualsevol discriminació cap a una persona que continuarà treballant “mentre ell vulga, perquè no hi ha res d’estrany en tot això”.
“Xous diferents i originals” que s’ofereixen en Internet
No obstant això, el que ha passat a Benidorm no és un cas excepcional. Hi ha pàgines web que ofereixen “nans per a comiats de solters i festes amb stripers nans a València i Castelló”. Segons expliquen, busquen i proposen “xous diferents i originals”, amb reclams com: “Imagina’t que al nuvi li dieu que, per a la celebració d’una nit tan especial, heu contractat una morenassa canó, que li farà un strip-tease en tota regla i... la seua cara no tindrà preu quan en lloc seu apareguen els nostres nans animadors vestits de dona”. “Cada vegada aquesta broma és més demanada i amb més èxit i, sens dubte, la més recordada”.
“Últimament està de moda demanar nans emmanillats i nanes per a discoteques, festes, sopars d’empresa, ja que ho fan més amé i més divertit; tractant-se d’aquests miniartistes no tingues dubtes que t’ho passaràs bé”, relaten en el web, i afigen: “Normalment als nans i a les nanes no els agrada ser emmanillats, ja que ho consideren una discriminació, i sempre intentem tractar-los amb el màxim respecte possible”.
Petició a la Unió Europea
La tardor passada, representants de la Fundación ALPE Acondroplasia van denunciar en el Parlament Europeu la discriminació que pateixen les persones amb nanisme, a més de sol·licitar que l’Acta Europea d’Accessibilitat tinguera en compte la peculiaritat de les persones que la pateixen. Segons van denunciar, el nanisme és l’única discapacitat “que causa riures”, a més de criticar la “indiferència i passivitat” dels governs davant les situacions “denigrants i discriminatòries”.
L’entitat reclama un cens oficial de persones amb acondroplàsia a Espanya, i també que s’especifique en l’acta europea la prohibició d’activitats que puguen generar “mofa, discriminació o denigració a la persona per la seua condició física, sexual, psíquica o religiosa”. Un altre dels punts sobre els que criden l’atenció és sobre el Conveni Nacional Taurí, del qual exigeixen la supressió de l’article 9, que vincula el “torero menut” amb el còmic, ja que asseguren que el que causa riure és la condició física.