Un total de 101 persones amb discapacitat han participat en els tallers sobre educació afectivosexual organitzats per Cocemfe CV en el marc del programa RodaSex, una iniciativa que pretén trencar mites i tabús sobre la sexualitat d’aquest col·lectiu.
A través d’aquest projecte, amb continguts personalitzats en funció de la mena de discapacitat dels participants, l’entitat d’utilitat pública ofereix un espai de confiança per a obtindre informació i eines per a un desenvolupament afectivosexual satisfactori.
En aquests tallers s’aborden temes com ara mites i realitats de la sexualitat en discapacitat, drets sexuals i reproductius, disfuncions sexuals segons la mena de discapacitat, malalties de transmissió sexual, joguets eròtics, habilitats socials i assistència sexual. RodaSex també aporta informació sobre violència sexual i acompleix una funció per a detectar-ne possibles casos.
Enguany hi han participat un total de 57 dones i 44 homes de 8 associacions integrades en Cocemfe CV, com Acudim, AMIF, Auxilia València, El CAI de Cocemfe Alacant, Cocemfe Castelló, l’Associació d’Esclerosi Múltiple d’aquesta província, Som com tu i AXEM-Àrea 13. Dels huit tallers organitzats quatre han tingut lloc a Castelló, dos a València i dos més a Alacant.
Juan Mondéjar, president de Cocemfe CV, assenyala la importància de dur a terme programes d’aquest tipus: “Les persones amb discapacitat som persones sexuades, amb necessitats i habilitats que es poden desenvolupar, però també amb barreres que poden afectar la imatge d’un mateix i portar a pensaments erronis que entorpisquen aquest desenvolupament. La salut sexual és una part important de la salut física i mental; i l’educació sexual, un dret que promovem i garantim a través de RodaSex ”.
RodaSex està dirigit a les persones associades a alguna de les 100 organitzacions que formen part de Cocemfe CV i a les federacions provincials, encara que, davant de la demanda, l’any 2018 es va obrir a altres entitats i centres d’atenció a persones amb discapacitat que ho requeriren.
El programa, en la 18a edició, ha sigut subvencionat per la vicepresidència i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, a través de la convocatòria de programes i serveis de promoció de l’autonomia de persones amb discapacitat.