Dos anys després del tancament, la sala d’actes del centre de producció de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) a Burjassot ha tornat aquest dimecres a encendre els llums. Han comparegut davant de la premsa el secretari autonòmic de Comunicació, José María Vidal, els tres liquidadors de l’antiga cadena autonòmica i l’empresari Jaume Roures per fer públic un acord pel qual l’empresa pública i les societats privades Mediapro i Imagina posen fi a una quinzena de pleits encreuats en què es reclamaven mútuament uns 27 milions d’euros. El pacte permet a RTVV recuperar 9,5 milions que tenia embargats en un jutjat de Barcelona.
Els litigis, que es remunten al 2010, tenen a veure amb els drets audiovisuals de les retransmissions de futbol i amb els drets d’emissió de la Fórmula 1. “Hi havia interessos polítics que no van permetre l’acord”, ha assenyalat Vidal, en relació amb l’etapa del PP en el govern de la Generalitat Valenciana. “L’acord s’hauria pogut firmar fa molt de temps”, ha indicat al seu torn Roures, que ha esmentat a qui va ser directora general de RTVV, Rosa Vidal, per a assegurar que, “des de criteris professionals”, va estar quasi a punt de poder firmar un pacte semblant, però no la hi van deixar. “Ens devíem mútuament 27 milions”, ha resumits Roures, per a qui ara ambdues parts “ni renuncien ni guanyen”.
Els 9,5 milions d’euros que RTVV, en procés de liquidació, recupera gràcies a l’acord són una fiança que un jutjat de Barcelona va imposar a la cadena valenciana pel pleit desencadenat per la decisió de deixar d’emetre els campionats de Fórmula 1, a pesar de l’existència d’un contracte vigent per a fer-ho. “Era un conflicte en bona part fictici”, ha resumit Roures, que ha atribuït a “motius polítics” dels anteriors gestors del PP que no s’haguera resolt abans. Encara que no ho ha explicitat, el pacte, amb el que suposa d’eliminació de deutes, permet a Roures reconduir el concurs de creditors en què està sumida la seua empresa.
La resolució dels conflictes amb Mediapro no és més que un pas en el procés d’extinció definitiva de l’antiga RTVV, que el govern de l’expresident Alberto Fabra, del PP, va decidir tancar al novembre del 2013 arran d’una sentència que anul·lava l’ERO per a acomiadar més d’un miler dels 1.600 treballadors que la cadena va arribar a tenir. El tancament va desencadenar una onada de protestes polítiques i civils i els grups de l’oposició llavors, el PSPV-PSOE i Compromís, hui en el govern, van anunciar que reobririen la radiotelevisió autonòmica.
Mentre es liquida l’antiga empresa, les Corts Valencianes estan encetant el procés per a crear una nova radiotelevisió autonòmica. Els liquidadors nomenats pel nou govern d’esquerres que presideix Ximo Puig han explicat que van arribar a la seu de RTVV a Burjassot al juliol passat i van trobar les instal·lacions buides. “No hi havia ni un sol treballador”, ha comentat Francisco Gómez Barroso, el liquidador principal. “No hem tingut informació de l’anterior equip”, ha afegit, i ha apuntat que el procés de liquidació s’allargarà per les demandes de treballadors i empreses productores.
En els processos judicials i en el manteniment de les instal·lacions de Burjassot, que els periodistes han pogut recórrer, la Generalitat gasta actualment un milió d’euros per mes, ha assenyalat un altre liquidador, Ignacio Baixauli. Mentre que el tercer dels responsables d’extingir l’antiga RTVV, Agustín Arenas, ha revelat que l’edifici central de Burjassot, valorat en 25 milions d’euros, no està inscrit en el Registre de la Propietat. “Només està registrat el sòl, no l’edifici”, ha explicat. En tot cas, Gómez Barroso ha indicat que és una anomalia que no afecta els tràmits mercantils i que l’han detectada alguns dels auditors que treballen sobre la societat.
El secretari autonòmic de Comunicació ha recordat que els pressupostos de la Generalitat per al 2016 preveuen 29 milions d’euros per a crear una nova RTVV i 27 milions per a l’extinció de l’antiga. José María Vidal ha restat importància al fet que la liquidació es prolongue mentre les Corts Valencianes aproven, primerament, una llei per a fer marxa enrere en la renúncia al servei públic de ràdio i televisió, i després una altra llei per a crear una cadena autonòmica nova. Vidal ha donat per descomptat que hi haurà demandes i pleits judicials per l’obertura del nou canal, però nega que el supòsit de successió d’empreses siga “un problema jurídic de fons”.
La visita dels informadors a les instal·lacions, en un exercici de transparència impensable durant els anys del PP, ha permés constatar que el centre de producció de Burjassot està en condicions de tornar a funcionar sense gaires problemes tècnics.