La radiotelevisió pública valenciana afronta aquestes setmanes una renovació important. El ple de dijous de les Corts Valencianes ha de renovar tres consellers –la quarta que toca ha de triar-la el Consell de l’Audiovisual–, proposats per PP, PSPV i Compromís; l’ens acaba d’obrir el termini perquè es presenten els aspirants a la direcció i, enmig de l’enrenou, el president de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Enrique Soriano, dona per complida la seua comesa i pretén deixar el càrrec a mitjan mandat.
Dimarts hi ha convocada la comissió de la radiotelevisió valenciana en el parlament autonòmic, en què està prevista la compareixença d’Enrique Soriano, president del Consell Rector de l’ens, per a explicar per què no concorren els supòsits que preveu la llei per a destituir els consellers. La compareixença de Soriano és a petició pròpia, després que la Sindicatura de Comptes fera públic un informe en què considera que s’incompleix el contracte programa.
La Sindicatura assenyala que la societat que gestiona À Punt va comptabilitzar el 2018 ingressos per publicitat per import de 816.352 euros, una xifra inferior al 25% del que es preveu per a enguany, quantificat en quatre milions d’euros en el contracte programa, causa prevista en la norma legal per al cessament dels consellers. Soriano explicarà durant dimarts per què considera que la Sindicatura s’equivoca.
Però en les Corts Valencianes no és aquesta explicació la que més preocupa. Segons van avançar uns quants mitjans la setmana passada, el president del Consell Rector estudia dimitir, malgrat que encara no s’han complit els sis anys de mandat previstos en la llei. Soriano, lletrat del parlament autonòmic, va ser elegit com a candidat de consens després del rebuig a Josep López pels seus vincles amb el PSPV, encara que finalment el PP no va votar per Soriano.
El president de la Corporació considera que ja ha complit el seu objectiu, posar en marxa la societat que gestiona els mitjans de comunicació públics valencians. Els conflictes interns en l’ens han provocat el desgast ràpid del seu màxim responsable, que esperarà que la cambra trie un successor abans d’anar-se’n. De moment, els grups parlamentaris no han començat a treballar en un nom per a la presidència, que necessitaria el suport de dues terceres parts de l’hemicicle en primera votació (66 diputats), cosa que requereix el suport de PP o Ciutadans.
Els desitjos de Soriano coincideixen amb el procés de renovació de la direcció general. El mandat d’Empar Marco, qüestionada per un consell d’administració que a vegades se sent temptat d’extralimitar-se en les seues funcions, s’esgota el març vinent i la Corporació ja ha obert el procés per a elegir el director general. L’actual responsable no ha confirmat si optarà a seguir i encara no es coneixen candidats.
De moment, si s’aconsegueixen els 66 vots necessaris, dijous les Corts Valencianes substituiran el conseller Rafa Xambó per Rosa Yagüe en l’òrgan d’administració, proposada per Compromís. El conseller Vicente Cutanda, proposat pel PP, i Marc Pallarés, proposat pels socialistes, opten a la reelecció. Els grups del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) necessiten el suport de PP o Ciutadans per a aconseguir tirar avant la renovació desitjada. Si no obtenen els suports, l’encara conseller Xambó seguiria en funcions. Ni Ciutadans ni el PP han confirmat que donen suport al seu canvi, malgrat les crítiques cap al sociòleg.