Sanitat, Educació i Justícia de la Generalitat Valenciana, sense protocol per a casos d’alerta roja cinc mesos després de la DANA

La Direcció General de Funció Pública de la Generalitat Valenciana va elaborar el mes de desembre passat un protocol amb mesures “precises i coordinades” amb la finalitat de proporcionar instruccions als treballadors de l’ens autonòmic amb “la màxima anticipació possible”, i que estableix que, en cas d’activar-se una alerta roja, no hauran d’acudir al seu lloc de treball i es prestarà servei en modalitat no presencial “si es disposa dels mitjans necessaris” i sempre que “siga possible”.
Aquestes pautes d’actuació havien d’elaborar-se també en altres departaments de l’Administració autonòmica, però cinc mesos després de la DANA, encara no s’han aprovat en les conselleries de Justícia, de Sanitat i d’Educació, segons han denunciat fonts sindicals a elDiario.es.
Les mateixes fonts han explicat que en la Mesa General de Funció Pública que es va esdevindre el 13 de març passat, en què estan representats tots els sectors, es va tornar a demanar expressament l’aprovació dels protocols.
Sobre això, fonts de la Conselleria de Justícia han informat aquest diari que estan treballant en el protocol esmentat, juntament amb Funció Pública i Emergències, i en conversa amb la secretaria de govern del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) per a conjuminar criteris davant la singularitat d’aquest col·lectiu i la seua dependència de l’activitat judicial. També des de la Conselleria de Sanitat han assegurat que estan en procés d’elaboració del document, mentre que Educació no s’hi ha pronunciat.
Mesures per als funcionaris de la Generalitat
El protocol aprovat per Funció Pública al desembre per al personal general de la Generalitat estableix una sèrie d’actuacions específiques segons nivell de risc (groc, taronja i roig). En el primer cas, estipula que els treballadors hauran d’acudir o romandre en el centre de treball “de la manera habitual” i faran “un seguiment de l’evolució de l’alerta per a l’adopció de les mesures que si escau corresponga”.
En cas d’alerta taronja, a més de les corresponents al groc, les direccions territorials o els responsables de centre a escala local “valoraran i, si escau, podran acordar un possible avançament de l’horari d’eixida del personal, fins i tot es podrà determinar el tancament preventiu del centre o els centres de treball”. A més, s’estableix que, si persisteix l’alerta, el personal “haurà d’emportar-se al seu domicili l’ordinador portàtil i els mitjans tecnològics que li permeten teletreballar”.
En cas d’alerta roja, “sempre que per l’òrgan competent en matèria de protecció civil i d’emergències no es dispose el tancament de centres o la suspensió d’activitats”, les subsecretaries o els òrgans competents en matèria de personal en els serveis centrals o les direccions territorials o responsables de centre a escala local “podran determinar de manera preventiva el tancament del centre durant el període que estime necessari amb motiu de l’alerta”.
No acudir al centre de treball
En cas que l’emissió de l’alerta es conega abans de la finalització de la jornada de treball, el protocol recull que el personal “podrà abandonar el centre i, tret de causa justificada, si en disposa, haurà d’emportar-se obligatòriament al seu domicili el seu ordinador portàtil o el mitjà tecnològic que corresponga, amb la finalitat de teletreballar durant el temps afectat”.
Per contra, si s’ha determinat el tancament del centre o la suspensió d’activitats o s’haguera emés l’alerta fora de l’horari laboral per haver finalitzat o no haver-se iniciat la jornada de treball, s’estableix que el personal “no acudirà al seu lloc de treball i haurà de prestar servies en modalitat no presencial si disposa dels mitjans necessaris per a això i siga possible”.
Mentrestant, en els centres en què es presten serveis a torns, quan el servei que “tinga caràcter essencial i resulte imprescindible”, si un torn no pot incorporar-se per impossibilitat d’accés, “se sol·licitarà a la plantilla que continue donant el servei fins que la situació s’estabilitze i puga acudir el relleu”.
En tot cas, el protocol indica que se seguiran “les instruccions que puguen dictar les autoritats responsables de l’emergència o de protecció civil en l’exterior del centre de treball i en els desplaçaments que hagen de fer-se”. I afig que el personal “té dret a interrompre la seua activitat i abandonar el lloc de treball si percep un risc greu i imminent, conforme a l’article 21 de la Llei 31/1995 de prevenció de riscos laborals, sense que l’exercici d’aquest dret puga obstaculitzar-se”.
La norma s’aplica a tot el personal de la Generalitat i s’activarà davant “situacions d’emergència exterior deguda a fenòmens meteorològics adversos susceptibles d’avís per part de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) o a una altra mena de risc que la seua alerta siga emesa per les autoritats competents en matèria de protecció civil”.
0