Sequera legislativa en les Corts Valencianes: només dos projectes de llei en nou mesos

Un procés electoral sempre suposa la paralització temporal de l'activitat legislativa. Tres en dos mesos, la sequera. En la Comunitat Valenciana a penes s'han presentat propostes en el que va de 2019. L'avançament de les eleccions autonòmiques i generals d'abril i les municipals de maig han deixat les Corts Valencianes amb una activitat sota mínims en els últims nou mesos.

De desembre ençà només s'han presentat dos projectes de llei en la Cambra parlamentària: el de creació de l'Institut Cartogràfic Valencià i el projecte de llei del joc. Poc després, al febrer, el PP va presentar una proposició de llei per a modificar un apartat que afecta els espectacles taurins, que va decaure amb la dissolució de les Corts.

Els populars han tornat a rescatar aquesta iniciativa que, segons consta en el portal web de les Corts Valencianes, és de les poques que s'han presentat aquesta legislatura. Des que es constituí de nou el Parlament autonòmic només s'han registrat tres proposicions i les tres per a modificar legislació existent: la llei de Pressupostos i la Constitució per a incloure el dret civil valencià.

Però en les Corts no tot ha sigut paràlisis enguany. Al febrer i març es van celebrar diversos plens per a donar els últims tocs als projectes de llei plantejats. Després de l'aprovació dels Pressupostos, un tràmit que acapara les energies dels parlamentaris des d'octubre, els grups van donar un 'sprint' legislatiu preelectoral. Aqueix mes es van aprovar la llei d'Ordenació del Territori, la de Serveis Socials Inclusius, la llei d'Estructures Agràries i diversos decrets.

Les negociacions per a la formació d'un nou Govern autonòmic, la mirada posada en les negociacions -de moment fallides- per a un Executiu central i la recomposició de les comissions i altres tasques rutinàries han copat els pocs dies d'activitat en el Parlament autonòmic, que ha celebrat, excepte les de constitució de la cambra i de les comissions, dues sessions. La primera, una comissió extraordinària perquè compareguera el director de l'Institut Valencià de Finances i explicara la quitació al grup mediàtic en què té interessos Ximo Puig; la segona, una Diputació Permanent perquè el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, explicara les discrepàncies del Govern central amb els pressupostos autonòmics.

Durant l'estiu, els polítics valencians han tingut una agenda bastant relaxada després de la triple cita electoral, i han fet treballs menys visibles. Entre ells, reunions amb els seus homòlegs dels ministeris i amb agents socials. L'agenda de l'Executiu es reprendrà el 6 de setembre amb el primer ple del Consell, mentre que les Corts, reunides aquest dimecres en Junta de Síndics, preparen les primeres compareixences per als dies 11 i 12 de setembre.