La Universitat de València tindrà una càtedra d'Economia Feminista

Treballen a casa, cuiden dels xiquets, dels ancians i de qualsevol familiar que no puga valer-se per si mateix. Però la seua labor ni és visible ni està remunerada. Milers de dones es troben en aquesta situació i, per a lluitar contra açò, la Universitat de València (UV) ha subscrit un conveni amb el Govern Valencià pel qual es crearà la Càtedra d'Economia Feminista.

El rector de la Universitat, Esteban Morcillo, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, i el conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, han anunciat aquest dijous la iniciativa, que s'aprovarà el divendres en el ple del Consell i per a la qual el Govern autonòmic destinarà 30.000 euros. Es preveu que la matèria estiga dirigida per una dona, encara que resta per decidir el seu nom entre els perfils dels candidats. Des de la UV destaquen que hi ha moltes investigadores vàlides per a aquest paper.

Encara que també existeixen homes que es dediquen a les cures, elles són majoria i pateixen la invisibilitat en el mercat de treball. Com ha destacat Oltra, l'economia “s'ha reduït a la variable i deixa gent pel camí, un treball que no es veu”. “Feminisme en economia va lligat a economia sostenible, circular i respectuosa amb el mitjà”, ha afegit la vicepresidenta.

Des de la Universitat, el rector considera que aquesta càtedra servirà per a enfortir l'apoderament de la dona i contribuir al fet que el feminisme siga un moviment transversal i pragmàtic, un eix transformador de la vida quotidiana, més enllà d'un moviment intel·lectual.

Per la seua banda, el conseller Rafa Climent ha assenyalat que el treball de cures és el que sosté el sistema actual i com a tal, ha de ser posat en valor. “L'economia es mesura sobre la base d'indicadors que no diuen res; el PIB no diu que el 50% de l'economia no està remunerada i que gran part es mou a casa”, ha criticat.

L'Executiu autonòmic advoca per un model de “persones que cuiden a persones”, un tipus de treball que no pot deslocalitzar-se i és estable, segons explica. Els pagaments als cuidadors de persones depenents -coneguts com a 'llei de dependència'- o la renda valenciana d'inclusió són alguns exemples d'aquest tipus d'economia que el Govern ha engegat. “Es tracta que ningú caiga del sistema”, ha conclòs Oltra.