La Comunitat Valenciana va deixar d’ingressar el 2014 1.290 milions d’euros respecte de la mitjana espanyola pel sistema de finançament autonòmic. En altres paraules, cada valencià va rebre 258 euros menys que la mitjana de la resta de les regions a causa de l’actual mètode de repartiment.
Aquestes dades han estat revelades pel president de la Generalitat, Ximo Puig, durant el ple extraordinari sobre finançament autonòmic en les Corts, segons es desprén de les dades de liquidació definitiva corresponents al 2014 facilitades pel Ministeri d’Hisenda la setmana passada.
Durant la seua intervenció, el president ha assenyalat el ministeri i el seu titular, Cristóbal Montoro, com a responsables principals de la situació de la Comunitat Valenciana. El sistema, en paraules del cap del Consell, està caduc des del 2014. “Fa tres anys que el sistema s’hauria d’haver reformat pels desequilibris que genera”, ha assegurat Puig i, després, ha afegit que “es manté el doble tracte, amb objectius de dèficit asfixiants per a les comunitats autònomes”.
Pel que als fons de liquiditat autonòmica (FLA), el número u del Govern valencià ha criticat que s’utilitzen “com una concessió arbitrària” de l’executiu central i amb “finalitats partidistes”, ja que les partides extraordinàries s’han autoritzat en dates prèvies a les dues convocatòries electorals. D’altra banda, el líder de l’executiu considera que les inversions estatals s’han utilitzat com un remei a l’infrafinançament, encara que no deixen de ser insuficients i discriminatòries: “Rebem menys del 8% en els pressupostos i som l’11% de la població espanyola”, recalca Puig.
La intervenció del president socialista no ha agradat gens a la bancada popular. La seua síndica ha acusat el cap del Consell d’un lament continu i de mentires en els pressupostos, en referència a la partida de 1.325 milions d’euros que figura com a ingressos per compensació del sistema de finançament en els últims comptes aprovats por l’executiu valencià. A més, Isabel Bonig, en el seu to bel·ligerant habitual, ha tret durant el debat l’escàndol dels GAL, en resposta a les declaracions de Puig en què lamentava que l’Estat utilitzara la policia contra els ciutadans, al·ludint als últims escàndols del ministre de l’Interior.
La solució a la situaciò del país és, per a Bonig posar-hi al capdavant dones conservadores “com ho va fer Margaret Thatcher, Angela Merkel o, ara, Theresa May”. Per al Consell, es un nou sistema que garantisca la igualtat d’accés dels ciutadans als serveis públics.
Tant el president com els síndics de Compromís i del PSPV han insistit en el fet que reivindicar un finançament just és reivindicar també l’autogovern. “No solament són xifres, són també serveis públics”, han traslladat. Els grups polítics que sustenten l’executiu valencià (PSPV, Compromís i Podem) advoquen per reivindicar a Madrid, en el Congrés dels Diputats, un sistema de finançament just, i també fer visible el problema fins a fartar-se’n. “Que no puguen ignorar-nos”, ha exigit el líder de Compromís en les Corts, Fran Ferri.
D’altra banda, Podem i Ciutadans continuen tendint la mà al Consell amb vista a les exigències a Madrid, però adverteixen que la falta de finançament “no pot ser una excusa per no prendre decisions polítiques necessàries per a la Comunitat”.