La portada de mañana
Acceder
Aldama zarandea al PSOE a las puertas de su congreso más descafeinado
Corazonadas en la consulta: “Ves entrar a un paciente y sabes si está bien o mal”
OPINIÓN | Días de ruido y furia, por Enric González

Un reglament nou per a donar més veu als veïns en les juntes de districte

“Volem que els ciutadans siguen partícips de les decisions que es prenen a la ciutat i, fins i tot, que hi aporten propostes d’actuacions que, amb un suport mínim, puguen ser debatudes en els plens”.

D’aquesta manera ha explicat el regidor de Participació, Jordi Peris (València en Comú), l’esperit que persegueix el nou reglament de participació que la seua delegació ha començat a preparar.

Segons Peris, el que és més important és que abans de modificar la normativa es va duent a terme “un procés participatiu entre els tècnics municipals i els grups polítics, conjuntament amb el teixit associatiu i la societat civil en general per a avançar envers un model de participació el més coincident possible amb el que volem”.

Així, actualment elaboren un diagnòstic de l’estat de situació de la normativa, dels organismes de descentralització, el seu funcionament i els aspectes que es podrien millorar per a elaborar propostes que es podran incorporar al nou reglament.

En aquest sentit, el complex de la Petxina acull aquest dijous a les 19.00 hores un taller obert a tots els interessats per a explicar i debatre tots aquests aspectes.

Així doncs, un dels organismes que es vol potenciar com a motor de la participació ciutadana són les juntes de districte i els consells de districte.

Pel que fa a aquest punt, l’edil ha explicat que actualment hi ha un problema d’accessibilitat d’una bona part dels veïns a aquests organismes, ja que “tan sols n’hi ha set per a 19 districtes”.

Per aquest motiu, ha explicat que preveuen fer una redistribució geogràfica de la població a què ha d’atendre cada junta i consell, a més de crear aquests organismes a les pedanies (Pobles del Nord, del Sud i de l’Oest).

L’edil ha afegit que “les juntes estan molt burocratitzades i tots els tràmits que fan relacionats amb queixes o consultes veïnals s’allarguen molt en el temps, han de ser més àgils; a més, han de tenir més autonomia i més assignació pressupostària”.

Un altre dels aspectes que volen incloure en el nou reglament és el dels pressupostos participatius: “Ara es du a terme una consulta per a decidir inversions als barris perquè és la voluntat d’aquest equip de govern, però això hauria de quedar reflectit en el reglament per a deixar-ho institucionalitzat i que no depenga de les ganes de posar-ho en marxa d’un partit o un altre, sinó que es faça sí o sí perquè està establit així”.

El nou reglament també establirà uns criteris per a tirar avant estratègies integrals als barris, com ara les que ja es van aplicant al Cabanyal, a Orriols, a Benimaclet o a Natzaret, per a identificar problemes i posar en marxa polítiques per a solucionar-los.

A més, integrarà els diferents consells consultius (Consell de les Dones, de la Migració, de Medi Ambient, Taula de Mobilitat, etc...) en el Consell Social de la Ciutat per a donar-hi més projecció.

Finalment, Peris ha comentat que la normativa també regularà les consultes ciutadanes, que podran ser convocades pel mateix ajuntament o per qualsevol ciutadà, sempre que la seua proposta tinga uns suports mínims.

En aquest cas, s’habilitaria una plataforma digital en què els ciutadans farien les seues aportacions i les que obtingueren més suport es debatrien en el ple per a aprovar-les, si és el cas.

L’edil ha explicat que el procés participatiu del nou reglament acabarà al febrer i, llavors, s’iniciaran els tràmits per a aprovar-lo.