València rendeix el seu últim homenatge a les víctimes del metro
L’Associació de Víctimes de l’Accident del Metro de València del 3 de juliol de 2006, en què van morir 43 persones i van resultar ferides 47, ha celebrat aquest dissabte el seu últim acte públic, amb l’obertura d’un monument sobre la corba on va ocórrer el sinistre, que busca ser un espai de memòria col·lectiva.
El monument, denominat “Prime time” i realitzat per l’artista alemanya establida a València Anja Krakowski, està compost per 43 rellotges blancs que assenyalen l’hora en què es va truncar la vida de 43 persones –les 13:03– i set rellotges negres que permeten enllaçar per Internet amb dades de l’accident i de la lluita de l’associació.
La presidenta de l’AVM3J, Rosa Garrote, ha assenyalat que amb aquest acte culmina una etapa, ja que una vegada aconseguit que hi haguera una nova investigació de l’accident –que va finalitzar en el desé aniversari del sinistre i els va portar a acomiadar-se de la plaça on cada mes es concentraven–, volien que hi haguera alguna cosa permanent per al record.
Per això, ha indicat que aquest monument, la idea del qual va sorgir el 2008 amb la “inquietud” que la memòria de l’accident no desapareguera, pretén ser un espai de consciència col·lectiva que perdure en el temps i, a més de recordar les víctimes, deixe patent que una cosa tan tràgica no pot tornar a passar.
A més, Garrote ha agraït el suport ciutadà i la presència d’autoritats en l’acte –hi estaven el president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta, Mónica Oltra, la consellera d’Obres Públiques, María José Salvador, i l’alcalde de València, Joan Ribó–, després d’anys de “oblit i menyspreu”.
Un projecte elegit en concurs públic
El primer president de l’AVM3J, Enric Chulio, ha recordat que es va obrir un concurs públic per a elegir projecte, en què va haver-hi 26 inscripcions i cinc projectes finalistes seleccionats per un comité compost per Manuel Borja Villel, Agustín Pérez Rubio, Vicent Todolí i José Luis Pérez Pont, a què es va sumar una votació popular en què van participar 1.153 persones.
L’artista, Anja Krakowski, ha indicat que ha buscat fer visible el que va ocórrer i que l’accident passara d’allò personal allò públic, per a la qual cosa ha recorregut a una línia de temps que es va truncar a les 13:03 hores del 3 de juliol de 2006, moment en què va començar també la lluita per la justícia i la reivindicació de responsabilitats polítiques de l’associació.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que s’obri un espai “espiritual laic” que té a veure amb la memòria d’aquelles persones que “mai no haurien d’haver mort” i a qui es deu un reconeixement, perquè la Generalitat els “va fallar”.