La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Viatge de resistència republicana

Als inicis del segle XX va néixer Neus Català i Pallejà. Membre d'una família pagesa dels Guiamets (Priorat), un any després d’haver esclatat la Guerra Civil, es va establir a Barcelona. I a la ciutat comtal es va implicar en la lluita antifeixista. Però, la derrota republicana la va obligar a marxar i es va exiliar a França.

La seua vida no va estar caracteritzada per la sort. No debades, a França es va encontrar amb la Segona Guerra Mundial. Gràcies a aquest conflicte, va tornar a demostrar el seu compromís polític col·laborant amb la resistència francesa durant l’ocupació d’aquest país per les tropes d’Alemanya. Detinguda pels nazis i deportada als camps d’extermini de Ravensbrück i Holleischen, ha dedicat la seua vida a recordar aquelles companyes de captiveri.

Una trajectòria vital que va portar a l'escriptora Carme Martí a narrar en una novel·la la seua vida. Ara, aquesta història passa de les lletres als escenaris. Amb el nom de 'Un cel de plom', i amb la coproducció del Grec 2015 Festival de Barcelona i la Sala Muntaner, aquesta adaptació baix la direcció de Rafael Dura es podrà gaudir a partir d'aquest dimecres fins al dia 28 al Teatre El Micalet de València.

Josep María Miró i Mercè Aránega són qui donen vida a l'obra. Aquesta última és candidata al premi MAX 2016 en la categoria de millor actriu, just, per aquest muntatge que recorre en forma de viatge la lluita d'una dona compromesa amb les llibertats democràtiques.