Ximo Puig tracta d’apagar les flames de l’incendi a què ha contribuït

Un dirigent jove, el diputat en les Corts Valencianes José Muñoz, representa el socialisme valencià en la gestora del PSOE creada la matinada d’aquest diumenge després del tempestuós Comité Federal que va derrocar Pedro Sánchez com a secretari general.

El president valencià i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, alineat amb el sector que lidera la presidenta andalusa Susana Díaz, tracta així de donar una imatge de futur i col·loca un diputat procedent de les joventuts socialistes en un òrgan provisional, que dirigeix el president asturià, Javier Fernández, i de què formen part 10 persones.

Encara que va confessar que se sentia “una mica trist”, en declaracions a la cadena Ser, pel que havia passat en el Comité Federal, i va apel·lar a estanyar ferides i mirar cap al futur, Puig s’ha cobrat el cap d’un secretari general del PSOE amb què ha arribat a no tenir contacte, a pesar que li havia donat suport en les primàries que el van portar a liderar el partit. El que s’ha esdevingut, desgraciadament, no és nou per als socialistes valencians, que tenen en la seua història episodis semblants, amb derrocaments de secretaris generals i creació de gestores inclosos. De fet, el caos que es va apoderar el dissabte de la seu del PSOE en el madrileny carrer de Ferraz tenia un aire ‘pesepever’ d’amarg record.

“Estic convençut que es donen les circumstàncies d’intentar obrir un temps nou”, va declarar Puig, “en què caldrà estanyar moltes ferides i s’haurà de tornar a inicialitzar el projecte socialdemòcrata a Espanya”.

De moment, haurà d’aplicar-se a evitar que el desastre del PSOE, abocat ara a permetre la investidura de Mariano Rajoy –encara que gairebé cap dirigent dels que han derrocat Pedro Sánchez ho haja volgut reconéixer en públic–-, perjudique més del que ho farà aqueixa decisió el Govern valencià que presideix, basat en un pacte amb Compromís i Podem.

La divisió dels socialistes valencians va ser palpable en el Comité Federal, amb la consellera de Sanitat, Carmen Montón, asseguda a la vora de Pedro Sánchez i els supervivents de la seua executiva després de la dimissió dels dirigents que volien destituir-lo, entre ells el mateix Puig. Figures destacades com l’alcalde d’Alacant, Gabriel Echávarri, o el mateix expresident de la Generalitat Joan Lerma s’havien manifestat partidaris de la intenció de Pedro Sánchez, rebutjada finalment pel Comité Federal, de convocar un congrés extraordinari del PSOE.

Tant Puig com la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, de Compromís, s’han esforçat a blindar el Pacte del Botànic, en què es basa el Govern autonòmic, dels eventuals efectes de la divisió interna en el PSOE. No obstant això, la posició del Consell es debilita en un context que aclareix el panorama a un nou Govern de Mariano Rajoy i del PP. Una cosa que es produirà traumàticament arran dels resultats insuficients de dues eleccions i les enormes pressions per a impedir qualsevol pacte d’esquerres.

També el fet que Puig siga president contribuirà a posar una mica de sordina a la divisió en el si del PSPV-PSOE. El malestar de les bases es va evidenciar amb cruesa divendres quan es van concentrar unes 200 persones davant de la seu socialista del carrer de la Blanqueria a València per protestar contra l’operació de derrocament de Pedro Sánchez al crit de “fora colpistes del partit socialista”. Tanmateix, bastants dirigents partidaris del dimitit líder del PSOE, de manera destacada el secretari general de la província de València, José Luis Ábalos, que va evitar reunir la seua executiva abans del Comité Federal per no afegir llenya al foc, tractaran de preservar per damunt de tot el tancament de files amb el Govern valencià.

A pesar dels bons propòsits expressats per Puig, els temps nous no seran fàcils per als socialistes. Ni per al seu govern de pacte a València.