Donada la seua naturalesa i el fet que contenen dades personals, els informes es van incorporar al sumari “en sobre tancat” al qual només té accés “l'òrgan instructor o tribunal que puga conéixer de cada extrem de la causa”. Però tant el fiscal anticorrupció com la jutgessa del cas Erial es van remetre en els seus escrits a un informe mèdic rebut de l'hospital públic Doctor Peset, de València, per a denegar a Eduardo Zaplana la llibertat després de ser detingut el 22 de maig de 2018.
L'advocat de l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre del PP -imputat per blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i grup criminal- va al·legar el “greu estat de salut” i el “risc de mort” de Zaplana per a demanar-ne la llibertat immediata o, subsidiàriament, l'arrest domiciliari. I va aportar un informe del seu metge a l'hospital públic La Fe que recollia el diagnòstic de leucèmia aguda mielobàstica i les potencials “complicaciones greus” que el situaven en “alt risc”.
No obstant això, el fiscal anticorrupció es va oposar a la pretensió de Zaplana perquè l'estat de salut del polític imputat no li havia impedit realitzar “nombrosos viatges, desplaçaments, menjars i reunions, mantenint un intensa activitat comercial i mercantil”, a més d'acudir al seu lloc de treball en Telefónica. El representant del ministeri públic va recriminar a la defensa que silenciara que Zaplana “va ser objecte d'una exhaustiva revisió mèdica que consta en les actuacions de data 23 de maig de 2018 a l'hospital Doctor Peset en la qual indiquen que fora del tractament i cures que precisa, els quals està rebent, el seu estat de salut actual és bo, pel que no concorre cap risc per a la seua vida”.
Els arguments del fiscal van ser recollits per la jutgessa instructora, que va afegir: “Si bé és cert la gravetat d'aquest tipus de càncer, això no impedeix als milions de persones que pateixen aquesta malaltia en qualsevol de les seues modalitats, continuar amb els seus treballs i la seua vida normal”. La magistrada va fer també al·lusió a l'informe de l'hospital Doctor Peset: “El metge que el va atendre ahir va establir que presentava un bon estat general sense presentar cap quadre d'infeccions en relació amb la seua immunodeficiència i amb el simple consell de mantindre les mateixes condicions acudint al centre hospitalari si presentara febre, conclusió a la qual es va arribar després de la pràctica de les proves que es van considerar convenients...”.
Zaplana va ser traslladat la nit del dia 22, en què havia sigut detingut, al Doctor Peset quan va manifestar als agents que el custodiaven que no es trobava bé. Després de la seua revisió, el metge que el va atendre va enviar per correu electrònic al jutjat d'Instrucció número 8 de València, datat a la 1.46 de la matinada del 23 de maig, el comunicat d'assistència hospitalària en què es va basar la jutgessa.
La defensa de Zaplana insistiria en la setmanes i mesos posteriors, amb suport d'informes del seu metge a l'hospital públic La Fe, sobre el greu estat del detingut, que va quedar ingressat en la infermeria de la presó de Picassent però va ser traslladat a aqueix centre hospitalari diverses vegades fins a romandre-hi, sempre sota vigilància policial i amb visites restringides, mentre s'accentuaven les manifestacions de polítics i càrrecs públics a favor de la seua llibertat i es produïa fins i tot una recollida de signatures en aqueix sentit.
La jutgessa es va negar a alçar la situació de presó preventiva i només li va concedir la llibertat amb càrrecs el passat dia 8 de febrer, després d'haver aconseguit bloquejar 6,7 milions d'euros en comptes a Suïssa que s'atribueixen a Zaplana procedents del cobrament de mossegades en el pla eòlic valencià i la licitació de les ITV. Tres dies després, Zaplana va abandonar, a primera hora del matí, l'hospital La Fe. La jutgessa va voler deixar clar en la seua resolució que no alçava la presó preventiva de l'exministre i expresident de la Generalitat Valenciana més de vuit mesos després de la seua detenció en atenció al seu estat de salut sinó perquè no ja no podia obstaculitzar la cerca dels fons de procedència il·lícita.