Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

Deu de les 2.300 farmàcies valencianes es reparteixen el 25% del mercat dels medicaments per a residències privades

Ana Barceló rep de mans de Carmen Montón la cartera de consellera de Sanitat

Sergi Pitarch

València —

0

La patronal de residències Aerte (Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la CV) i el Col·legi de Farmacèutics han celebrat que la Conselleria de Sanitat paralitze el concurs per a la creació d’una plataforma logística per a la prestació farmacèutica a residències privades. La intenció de l’anterior consellera Carmen Montón amb aquest projecte era fer més eficient la gestió d’aquesta factura de les medecines i reduir en 17 milions d’euros la despesa. També, per què no, acabar amb alguns pactes entre farmacèutiques i residències per a tancar el mercat a la competència.

Segons la informació en poder d’eldiario.es, el 2016 els usuaris de residències privades de la Comunitat Valenciana van gastar 36 milions d’euros en medicaments que, cada residència, va gestionar com va considerar oportú. Aquesta llibertat d’elecció de les empreses ha desembocat en el fet que només deu farmàcies es repartiren el 25% de tota la despesa farmacèutica en aquest sector. Així, la farmàcia de Beatriz Flores a Alacant va arribar a facturar 2,2 milions d’euros en aqueix exercici per medicaments adquirits pels usuaris captius de residències privades, el 6% de tota l’autonomia.

El cas d’aquesta apotecaria alacantina és el més cridaner, però nou farmàcies més de la Comunitat Valenciana van copar entre el 2 i el 3% del total del mercat cadascuna el 2016. I això que hi ha més de 2.300 farmàcies en tot el territori. Facturacions de 600.000 i 900.000 euros l’any per servir medicaments a residències privades. Es tracta de les farmàcies de Luisa Fitor (Gandia), Ana Fátima Roselló (València), Carolina Esteve (Gandia), Inmaculada Díaz (Xirivella), Mónica Catalán, Juan Ricardo Puchades, Matilde Mora, Pilar Viedma Gil de Vergara, aquestes quatre de València, i Sandra Iborra (Millena).

El president del Col·legi de Farmacèutics, Jaime Giner, va assegurar que amb la creació de la central farmacèutica que va impulsar Montón per a residències privades –que havia de generar 100 llocs de treball en l’Administració–, es perjudica els farmacèutics perquè limita les seues possibilitats. Giner va recórrer davant la justícia contra aquest concurs.

Fonts de l’actual Conselleria que dirigeix Ana Barceló han explicat que el projecte Resi-EQIfar –com es diu el projecte per a millorar l’eficiència en la distribució de medicaments– continua avant i que només s’ha paralitzat “el contracte d’elaboració de dosis unitàries”. El que molestava residències i Col·legi de Farmacèutics. Les mateixes fonts expliquen que en el “desistiment” del concurs és completament legal i que l’empresa que s’havia presentat no podrà denunciar la Conselleria “perquè encara no s’ha signat res”.

“Com a suport exclusivament logístic al model d’atenció plantejat, Resi-EQIFar pretenia la centralització de l’elaboració de dosis unitàries per a la totalitat de residents en centres sociosanitaris. Per fer-ho, es va optar per oferir un contracte extern. Aquest projecte es va planificar per al segon semestre del 2018. D’altra banda, en aquests moments encara no es disposa d’un text normatiu que definisca el model ni de les estructures necessàries per al seu desenvolupament. Aquests fets, contemplats amb la prudència necessària, aconsellen el desistiment del centre logístic, atés que hi ha alternatives no necessàriament centralitzades ni robotitzades fins a l’extrem  plantejat”, argumenten des de la Conselleria de Sanitat.

D’aquesta manera, el departament d’Ana Barceló deixa clar que no continuarà amb el procés de centralització i haurà d’explicar i desenvolupar en les pròximes setmanes aqueixes alternatives que milloren l’eficiència, reduïsquen els costos i eviten vicis de control de mercat com els que s’esdevenen en l’actualitat. No deu caure molt bé a la majoria de les farmàcies que una part reduïda d’establiments copen el mercat de les residències privades.

Etiquetas
stats