Quins beneficis té la rehabilitació d’edificis?
La rehabilitació impacta positivament en aspectes essencials per a la nostra vida: la salut, el confort, la sostenibilitat del planeta, l’estalvi i l’accessibilitat. Alguns dels seus múltiples beneficis:
Més salut i confort
- Augmenta el confort tèrmic i acústic i, per tant, el benestar dels seus ocupants.
- Resol problemes de salubritat com l’aparició d’humitats i fongs provocats per manca d’aïllament o deficiències en la ventilació.
Més sostenibilitat
- Es redueix el consum d’energia innecessari i, fins i tot, es pot arribar a produir part de l’energia que es consumeix de forma renovable i en el mateix edifici.
- Contribueix a rebaixar el consum de recursos naturals, a reduir les emissions d’efecte hivernacle i la lluita contra el canvi climàtic, i a generar menys residus.
- Entre d’altres, també permet incorporar materials renovables, reciclats i reciclables i/o recuperats i, alhora, disminuir l’impacte de l’edifici en el medi ambient.
Més estalvi, eficiència energètica i autogeneració renovable
- És una inversió rendible. Es produeix un estalvi econòmic directe en la despesa energètica i l’estalvi energètic aconseguit és una de les formes de recuperar el cost d’algunes de les millores de rehabilitació, el qual pot arribar a ser equivalent a la quota mensual del préstec necessari per a fer la inversió.
- Implica una revaloració econòmica al mercat immobiliari, atès que representa millorar la qualificació energètica de l’edifici i acostar-se a les prestacions dels edificis nous. No rehabilitar en patir pèrdua de valor immobiliari.
- Possibilita l’autogeneració energètica a partir d’energies renovables i disminueix el risc de pobresa energètica.
Més accessibilitat
- La incorporació d’ascensors i l’eliminació de barreres arquitectòniques fa més accessibles els edificis i amb això contribueix, també, a la integració social dels col·lectius més vulnerables.