Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El 84% dels adults citats a vacunar-se per un brot d'hepatitis A a Eivissa rebutja immunitzar-se

La vacuna de l'hepatitis aconsegueix que només l'1% de menors de 5 anys s'infecti

Esther Ballesteros

Mallorca —

0

El Govern balear ha fet una crida a la responsabilitat després de detectar un brot d'hepatitis A a Eivissa que afecta un total de 16 persones, entre les quals hi ha diversos nens d'una guarderia i els seus familiars i convivents. La Conselleria de Salut ha citat més de 400 persones per vacunar-se contra la infecció i assevera que la immunització és l'única manera de tallar la via de transmissió.

Va ser el 25 de setembre quan es va tenir coneixement del brot i es van convocar 80 persones per vacunar-se, entre elles 30 nens, i 50 adults. Tot i això, 42 d'aquests -el 84%- van rebutjar la vacuna. “Fem una crida a la responsabilitat perquè la vacuna és l'única manera de tallar la via de transmissió”, explica la directora general de Salut Pública, Elena Esteban, que lamenta que el rebuig per part dels adults va ser “important”.

Aquest dijous estaven citades a vacunar-se 85 persones més, entre nens d'una escola d'estiu i els seus familiars. La setmana que ve es preveu convocar la resta de contactes, entre 250 i 300 persones més.

En relació amb el virus, Esteban ha precisat que els primers anys de vida és asimptomàtic i que el període d'incubació pot arribar als 50 dies. Per això, insisteix en la importància de la vacunació, ja que els adults poden estar en contacte amb nens que no presenten símptomes però en poden contagiar.

Segons la directora general, l'hepatitis A és una infecció que en nens petits pot provocar malestar general i, en els adults, nàusees o dolor abdominal, entre d'altres símptomes, “de forma lleu”. Dels 16 casos detectats, ha comentat que tothom està bé i que una persona va estar ingressada però que ja ha rebut l'alta.

Així mateix, des de la Direcció General de Salut Pública s'ha seguit “escrupolosament” el Protocol de Vigilància de l'Hepatitis A i s'ha avisat els familiars dels nens afectats, que han estat citats per a la vacunació.

Mesures higièniques als centres educatius

Entre altres mesures, Salut Pública insta els centres educatius a extremar les mesures higièniques, especialment als banys i als menjadors. També demana als serveis de prevenció laboral de les escoles que facin valoracions individuals dels treballadors relacionats amb els casos.

A més, s'ha enviat una alerta epidemiològica a tots els centres sanitaris d'Eivissa, tant públics com privats, perquè estiguin alerta i notifiquin amb urgència qualsevol nou diagnòstic, una alerta que també s'ha traslladat als laboratoris de l'illa perquè notifiquin amb qualsevol cas que hagin diagnosticat des de principis d'any ia partir d'ara.

Finalment, sobre la informació que ha circulat en xarxes socials relacionada amb l'aigua de Santa Eulàlia, la directora general ha informat que a finals de setembre es va realitzar un mostreig de la xarxa de l'aigua i que les condicions i la potabilitat són “perfectes”. “Total seguretat en les condicions i la salubritat de l'aigua de Santa Eulàlia”, afegeix.

En concret, el virus de l'hepatitis A es dissemina al fetge a través de la vena porta, es replica i secreta per la via biliar, arriba a l'intestí prim i és excretat a la femta. Aquest cicle persisteix fins que es desenvolupa una resposta immunitària amb anticossos. La transmissió del patogen es produeix principalment per via fecal-oral, fet que involucra el consum d'aliments o aigua contaminats i el contacte persona a persona.

Els pacients solen experimentar un període d'incubació de 2 a 4 setmanes, amb febre, malestar, icterícia i altres símptomes com a debilitat, nàusees i vòmits. A mesura que passa el temps, entre el 10% i el 15% de les persones afectades pateixen símptomes generalment menys greus que a la infecció inicial. L'espectre abasta des de casos asimptomàtics fins a insuficiència hepàtica aguda, i la gravetat de la malaltia augmenta amb l'edat i les malalties hepàtiques prèvies.

Encara que hi ha vacuna, no hi ha cap tractament específic disponible contra la malaltia un cop s'ha produït, només per alleujar els símptomes.

A nivell mundial i si tenim en compte les dades revisades del 2019, la infecció pel virus va causar 159 milions de casos, amb un resultat de 39 000 morts. No obstant això, es creu que aquesta xifra pot estar subestimada, fet que converteix l'hepatitis A en un problema de salut pública mundial.

Etiquetas
stats