Condemnen per sedició aèria els passatgers que van forçar un aterratge d'urgència a Palma per entrar a Espanya
LLEGIR EN CASTELLÀ
L'Audiència Provincial de Balears ha condemnat a penes de fins a 14 mesos de presó per un delicte de sedició aèria a 15 dels 24 passatgers que, el 5 de novembre de 2021, van forçar un aterratge a l'aeroport de Palma simulant una emergència mèdica. Dos més han estat sentenciats per un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers. Durant la demora, els viatgers -set dels quals es troben en rebel·lia i no han comparegut davant el tribunal-, van saltar de l'avió, que cobria la ruta Casablanca-Istanbul, i, a la cursa per les pistes, van fugir. El succés va provocar el tancament de l'aeroport –una de les instal·lacions que suporten més trànsit aeri a nivell europeu– i la paralització de la seva activitat durant prop de quatre hores.
Inicialment, la Fiscalia, que qualifica els fets ocorreguts a Palma d'una “situació sense precedents a l'espai aeri europeu”, sol·licitava cinc anys de presó per a cadascun dels acusats per un presumpte delicte de sedició penat a la Llei de Navegació Aèria o, com a alternativa, tres anys de privació de llibertat per un delicte de coaccions. Amb tot, els inculpats no entraran a la presó atès que cadascun ha estat condemnat al mateix còmput temporal en què van romandre a la presó preventiva.
En concret, els magistrats han condemnat 15 acusats per un delicte de coaccions en concurs amb sedició aèria així com per un delicte lleu de maltractament. Així mateix, al viatger que va simular estar malalt perquè l'avió efectués un aterratge forçós, el tribunal li imposa una altra pena per un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers, el mateix il·lícit pel qual han estat condemnats dos dels inculpats més, els quals van ajudar dos dels passatgers fugats i se'ls va interceptar transportant-los dins d'una furgoneta.
Els 17 acusats han reconegut que van actuar mitjançant un pla preconcebut, el d'endinsar-se en territori espanyol sense complir els requisits legalment establerts. Per això, els passatgers del vol operat per Air Arabia Maroc, seguint les directrius publicades a xarxes socials pel grup de Facebook 'Brooklyng' -que compta amb diversos perfils i nombrosos seguidors- van idear forçar un aterratge no programat, simulant una emergència sanitària, en un aeroport espanyol que finalment es va concretar al de la capital balear.
D'aquesta manera, quan a les 17.18 hores l'avió es trobava sobre Alacant, Yassine J. va fingir estar patint una malaltia diabètica que va obligar els pilots a recopilar informació per efectuar un possible desviament. A les 17.28, un altre va informar que el passatger es trobava en coma, per la qual cosa calia dur a terme un aterratge d'emergència.
A les 17.51, l'aeronau aterrava a territori espanyol, posant-se sobre les pistes de l'aeroport de Son Sant Joan. Una ambulància del servei d'urgències de l'aeroport va atendre immediatament el suposat malalt, a qui va evacuar de l'aeronau per, tot seguit, traslladar-lo a urgències de l'Hospital de Son Llàtzer acompanyat pel també processat Yassine B. Després d'una exploració física i la realització de proves complementàries, el pacient va ser donat d'alta aquell mateix dia.
Tal com han reconegut, un cop aconseguit el seu objectiu d'assolir territori espanyol, quan l'aeronau es trobava en condicions de volar i continuar la seva ruta i en absència de presència policial, cap a les 18.30 hores, un dels processats va desbloquejar la palanca d'una de les portes de sortida, provocant tal situació de caos que el comandant, segons el fiscal, “es va veure obligat a romandre a l'interior de la cabina de l'avió per vetllar per la seguretat de l'aeronau”, moment en què els processats “van començar a fer empenta i sacsejades a la tripulació, que no va tancar les portes de l'aeronau davant la por que van sentir per la seva integritat física”.
“Caos i agitada confusió”
“Intencionadament, van demorar la represa del vol i van iniciar un motí a l'aeronau durant la seva permanència en sòl espanyol amb la porta oberta, generant caos i agitada confusió per, amb absolut menyspreu al funcionament normal de les institucions i serveis públics, així com a les previsions que la legislació espanyola contempla sobre el control de fronteres i fluxos migratoris, introduir-se al territori espanyol”, asseverava l'acusació pública en el seu escrit de qualificació.
Així, fingint nerviosisme i al·legant voler sortir a l'exterior de l'aeronau per fumar, els processats van desatendre les instruccions del comandant i la tripulació de l'aeronau, que expressament havien indicat l'obligació de romandre asseguts a l'interior de l'aeronau i, forçant la seva sortida mitjançant empentes i sacsejades tant a la tripulació de l'avió com al personal de terra, que es van veure clarament acovardits, finalment van fugir a la cursa per les pistes d'aterratge de l'aeroport.
L'escrit recalca que, amb el seu “grupal enrenou”, van provocar “una situació de perill per a persones, aeronaus i instal·lacions” així com per al mateix trànsit aeri, que va suposar un “incomplint frontal de les obligacions” que, per raons de seguretat, imposa als passatgers i usuaris dels serveis aeronàutics la Llei 21/2003, de 7 de juliol, de Seguretat Aèria. Amb això, afegeix, van generar una “situació sense precedents a l'espai aeri europeu que va aconseguir notòria publicitat i repercussió internacional”. Fins a 12 vols amb destinació Eivissa i Menorca van ser desviats; onze vols de sortida i onze d'arribada, cancel·lats, i tots els que tenien com a sortida o destí l'aeroport de Palma, endarrerits.
Després del seu arrest, 22 dels passatgers van ser enviats a presó provisional. Tot i això, el gener de 2023 l'Audiència Provincial va decretar la posada en llibertat de tots ells com a conseqüència de la reforma del delicte de sedició portada a terme pel Govern central. Amb tot, als investigats se'ls va aplicar la mesura cautelar de retirada de passaport i la prohibició de sortida de l'illa, alhora que se'n va sol·licitar l'ingrés a un Centre d'Internament d'Estrangers (CIE).
0