El Govern respon als hotelers i assenyala que Balears “ha arribat al límit” de la massificació turística

LLEGIR EN CASTELLÀ
El vicepresident i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha assenyalat que respecta “molt” l'opinió dels hotelers, però ha remarcat que la percepció del Govern en relació amb el turisme no ha canviat i que “cal parlar de límits”, tal com ha manifestat aquest dijous en una roda de premsa després de ser preguntat per les declaracions del president de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Javier Vich, que va considerar que és “profundament fals” que l'illa sigui una destinació massificada.
Tot just unes hores després, no obstant això, la presidenta de l'Executiu balear, Marga Prohens, i els representants de CAEB i PIME Balears, després de la reunió de la Mesa del Diàleg Social celebrada aquesta tarda, han afirmat que en l'arxipèlag pot haver-hi una saturació “puntual” en “algun moment”, però “no és generalitzada durant tot l'any”. Un extrem que desmenteixen els sindicats UGT i CCOO, els qui admeten que “sí que n'hi ha”.
El conseller havia reiterat que la posició de l'Executiu quant a la saturació o congestió no ha canviat, referint-se que “no es pot” continuar creixent amb el mateix patró i que les Illes “han arribat al límit”.
“És necessari tenir en compte el benestar dels residents”, ha considerat. En aquest sentit, ha insistit que és un problema “de primera magnitud” i que per això el Govern ha engegat el procés del Pacte per la Sostenibilitat. A més, ha assegurat que l'Executiu presentarà les vostres propostes de manera imminent.
Per part seva, Prohens ha manifestat més tard que traslladar la imatge que Balears està saturada durant tot l'any o fins i tot durant tota la temporada alta “no es correspon amb la realitat que viuen els ciutadans balears”.
“El Govern, en ser conscient del descontentament dels ciutadans i que el creixement econòmic no es traduïa en benestar, va ser quan va decidir liderar aquest procés a curt, mitjà i llarg termini, que és com es fan les transicions”, ha al·legat.
Encara així, ha indicat que en la fira ITB de Berlín s'ha tractat de tractat de transmetre que això no és un fet generalitzat i que Mallorca “no és una illa amb mala reputació, que no vol turistes i que no renuncia al mercat alemany”, ja que ha reafirmat que el motor econòmic de Balears “va ser, és i serà el turisme”.
Per a Prohens, parlar de “contenció” és la “millor manera” de preservar el benestar dels residents i el model econòmic. Per aquest motiu, ha asseverat que s'ha reunit amb els hotelers i els turoperadors, per a recalcar-los que aquesta la imatge de saturació “no és els 365 dies de l'any” però ha admès “sí que hi ha situacions que s'han de corregir”.
Així, ha ressaltat com a “notícia positiva” que les perspectives per a la nova temporada turística reflecteixin que hi ha una “contenció” de les reserves durant la temporada alta i un “creixement” en els mesos de temporada baixa.
Els empresaris: “No hi ha saturació, sinó un augment poblacional bestial”
En la mateixa línia ha intervingut la presidenta de CAEB, Carmen Planas, qui ha assenyalat que pot haver-hi saturació en “algun moment” i ha subratllat aquest “allargui” de la temporada turística, la qual cosa “genera més ocupació en els mesos fora de la temporada alta”.
Sobre les mesures que pugui prendre el Govern en els pròxims dies en matèria turística, ha apuntat que aquestes han de ser “valentes” però han de buscar un “equilibri” entre visitants i residents.
Més enllà ha anat el president de PIME Balears, Juan Carlos Fernández, que ha negat la major en dir que “no hi ha saturació”, sinó un “augment poblacional bestial” i que la “sensació de massificació” es deu a la “falta d'habitatge” i aquest increment d'habitants en Balears.
No obstant això, més tard ha admès que hi ha “èpoques de l'any” en què Balears pot estar “més saturada” però ha incidit en què això també passa a Nova York i Andorra per Nadal.
“És la conseqüència que ha de tothom vulgui anar al mateix lloc. Això genera economia però genera incomoditats, és la contrapartida que té”, ha matisat.
Els sindicats: “Clam popular” contra la massificació
En el bàndol dels representants de la Mesa del Diàleg Social que sí que veuen aquesta saturació s'han posicionat els secretaris generals d'UGT Balears, Pedro Homar, i de CCOO Balears, José Luis García.
Per a Homar, el fenomen de la massificació turística en Balears és un “clam popular”, ja que, al seu mode de veure, com a resident “l'estiu queda inhabilitat per a gaudir de les illes”.
“N'hi ha prou amb anar pel carrer, a una cala o una platja a l'agost i no es troba lloc per a aparcar des del matí i tots els presents ho han sofert alguna vegada”, ha defensat.
En aquest sentit, ha advocat per “regular” les entrades a les illa amb “mesures polítiques i consens social”. Homar ha remarcat que Balears és “una terra d'acolliment i de benvinguda”, a més d'un “paradís” que s'ha de “conservar amb mesures”.
Per part seva, García ha advertit que si les coses fossin com les veu Vic no s'haurien convocat el Pacte Social i Polític per la Sostenibilitat de Balears i no es “parlaria d'unes bases per a la transició en sostenibilitat”.
El sindicalista ha demanat transformar les bones dades econòmiques i d'ocupació en benestar per a la classe treballadora però a més ha assenyalat el “rebuig social” a la massificació, pel creixement de visitants any rere any, i l'impacte ambiental que això té sobre el territori.
0