Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Indignació davant la reacció de la RFEF a l'assetjament a la Supercopa a Aràbia: “Deixeu de normalitzar les violències masclistes”

Les graderies de l'estadi de Yeda durant el partit entre el Reial Madrid i el RCD Mallorca

Esther Ballesteros

Mallorca —

0

“Amics de la Federació de Futbol, qualsevol dona distingeix perfectament aclaparament i assetjament. Deixeu de normalitzar i minimitzar les violències masclistes, que teniu obligació de complir la llei i de garantir entorns lliures de violència”. És una de les nombroses reaccions, en aquest cas de l'eurodiputada de Podem i exministra d'Igualtat, Irene Montero, a les declaracions efectuades aquest dimarts a elDiario.es per la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), que va qualificar d'“aclaparament” i no d'assetjament la situació de fustigació, tocaments d'índole sexual inclosos, que la setmana passada van patir les dones de diversos jugadors del RCD Mallorca a la sortida de l'estadi King Abdullah de Yedah (Aràbia Saudita), on acabaven de disputar davant el Reial Madrid les semifinals de la Supercopa.

Des que van succeir els fets, l'organisme esportiu no ha emès cap comunicat oficial sobre els fets ni ha condemnat públicament l'episodi. Tampoc ho ha fet Rafael Louzán, recentment elegit president de la RFEF amb una condemna per corrupció a l'esquena. Sí que es va pronunciar en diverses ocasions aquest cap de setmana, però lluny d'al·ludir al succés viscut per les dones així com per part de diversos aficionats del club vermell, que van assegurar també haver estat assetjats a les grades pels seguidors locals, es va limitar a agrair el “afecte rebut aquests dies a Yedah”.

Tot i les greus manifestacions efectuades per les afectades, entre elles Cristina Palavra, dona del futbolista Dani Rodríguez -“passem moltíssima por, com si ens haguessin enviat a l'escorxador”-, l'organisme emplaçava aquest dimarts, en declaracions a aquest mitjà, “diferenciar bé” entre “assetjament, que sempre es vincula a allò sexual”, i “una angoixa”, que va ser el que, en la seva opinió, van sentir les afectades quan es van veure aclaparades pel “tumult”. “Hi havia moltes dones i nens i de vegades es produeixen situacions al futbol que ens poden resultar no gaire agradables”, incidien des de l'organisme, que insisteix a minimitzar el que va passar a la sortida de l'estadi com “una cosa puntual que ja està tancada”.

Les reaccions no s'han fet esperar, tenint en compte el palmarès de denúncies i escàndols protagonitzats per la RFEF des que Luis Rubiales dimitís per agafar i besar sense consentiment Jenni Hermoso al Mundial femení: “A mi m'agradaria saber si als 'señoros' de la RFEF els fiquessin un dit al cul sense consentiment als banys d'un estadi a Aràbia Saudita ho considerarien assetjament, o el confondrien amb 'una angoixa'. No sé per què però em fa la impressió que no tindrien cap dubte...”, s'ha pronunciat al seu compte de 'X' el portaveu de l'Executiva de Podem a Palma, Jesús Jurado.

Altres comentaris abocats a les xarxes demostren la indignació davant les paraules de la Federació: “La RFEF dient-los, una altra vegada, a les dones què és el que van viure! Assetjament no és angoixa. No tot val pels diners. No tot val en el futbol, ni dins ni fora del camp” o “Fa fàstic llegir que la RFEF minimitza UNA VEGADA MÉS un assetjament sempre posen el FOCO en nosaltres. No interpretem bé/ens confonem. Sempre minimitzen com ens sentim. Sempre fan veure que som nosaltres el problema i no qui comet el delicte”.

“Blanquejar la violència és seguir perpetuant l'assetjament”

“Blanquejar la violència cap a aquestes dones com un 'aclaparament' és seguir perpetuant l'assetjament i la violència. Agobiar és perdre l'autobús i arribar tard a la feina, abús és assetjament i això és violència. Però és clar que cal justificar el partit a l'Aràbia Saudita. Tot per la pasta i la desprotecció per a un altre dia...”; “La RFEF segueix fent vergonya, novament la RFEF s'alinea amb els 'machirulos', amb els mascles alfa de la maneta”, es llegeix també a 'X'. Un altre dels usuaris critica que la RFEF “segueix com el Mallorca. I no només no intenta millorar la situació o donar suport als afectats, més aviat al contrari. Deixen anar, directament, que cal diferenciar entre 'assetjament' i 'aclaparament'. I es queden tan amples. ¿El club quan alçarà la veu?”, es pregunta.

El succés ha generat severes crítiques des de diferents àmbits al voltant de la seguretat de les aficionades i de les dones en general a l'Aràbia Saudita, tenint en compte, a més, que aquesta també albergarà la Copa del Món de 2034. D'acord amb les anàlisis d'Amnistia Internacional, la vulneració dels drets humans i dels migrants està a l'ordre del dia mentre se succeeixen atacs continus a la llibertat d'expressió, detencions arbitràries, judicis sense garanties, tortures i discriminació de les dones i el col·lectiu LGTBQ+. L'episodi ha reobert així mateix la polèmica sobre la decisió de l'expresident de la RFEF Luis Rubiales de portar la Supercopa al país àrab fruit d'un pacte que actualment es troba sota investigació per presumptes delictes de corrupció en els negocis i administració deslleial.

Etiquetas
He visto un error
stats