Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un jove, “brutalment agredit” al crit de “maricó” en un autobús de Palma

Dues persones es tapen amb una bandera durant una manifestació per l'Orgull LGTBI, el 28 de juny de 2022, a Palma.

Esther Ballesteros

Mallorca —

0

L'associació Ben Amics ha denunciat una agressió LGTBIfòbica a un jove que viatjava en un autobús de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de Palma i que va ser “brutalment agredit” per un altre usuari del transport públic al crit de “maricó”. El succés ha estat denunciat davant la Policia Nacional, que està investigant els fets per intentar identificar el presumpte agressor, segons han confirmat fonts del cos a elDiario.es.

Tal com ha explicat a aquest mitjà el president de Ben Amics, Víctor Robles, la víctima, que acabava de finalitzar la jornada laboral i havia agafat l'autobús per anar a casa, va començar de sobte a rebre insults per part de l'agressor , qui, seguidament, es va acostar al jove, va començar a increpar-lo i li va agafar les seves pertinences, tirant-les a terra, mentre continuava proferint-li insults.

La víctima va aconseguir baixar del bus, no sense abans rebre esgarrapades al coll i la cara davant la “passivitat” del conductor del vehicle, tal com ha lamentat Robles. Després de baixar del vehicle, segons relata Ben Amics, la víctima va veure com un altre passatger intervenia en els fets, sent també “agredit violentament”. El primer jove es va refugiar en un comerç proper a la parada del bus, i més tard va ser atès per serveis sanitaris i va presentar una denúncia davant de la policia.

Els fets van ser posats en coneixement de l'Ajuntament de Palma, governat per PP i Vox, que en aquests moments estan recollint dades sobre el succés, segons han confirmat a elDiario.es fonts municipals. Amb tot, la portaveu de l'equip de govern, Mercedes Celeste, ha eximit de responsabilitats l'empresa municipal de transports: “Entenc que no és el conductor qui ha agredit ningú”, ha afirmat en roda de premsa.

L'Ajuntament de Palma: “El conductor no és un policia”

Preguntada sobre aquest tema, Celeste ha al·legat que els conductors es troben sotmesos a “molta pressió” durant el compliment de la feina de casa i “no es poden desconcentrar”. A més, ha defensat que pesa sobre ells “molta responsabilitat” en portar a “moltes persones” en els seus vehicles, per la qual cosa ha admès que “poden succeir aquest tipus de situacions”, en relació a l'agressió LGTIfóbica. En aquest sentit, ha argumentat que la “primera responsabilitat” dels conductors és la vida i integritat dels usuaris de l'EMT dins i fora dels autobusos. Si es produeixen actuacions d'aquest tipus, ha assenyalat que després el conductor la pot comunicar. “El conductor no és un policia local, ni és un seguretat i fins i tot ells mateixos han d'anar protegits”, ha sentenciat.

Robles assegura que Ben Amics s'ha posat en contacte amb el Consistori, tot i que, de moment, no han rebut resposta. Des de Ben Amics volen saber si els responsables de l'EMT estan informats de l'incident, si han previst una investigació i si hi ha protocols davant de situacions discriminatòries i violentes contra persones LGTBIQ+.

De moment, segons ha informat l'associació en un comunicat, no han rebut resposta per part de l'EMT “més enllà de la manifestació que es tracta d'un assumpte que correspon a les forces de seguretat, lliurant-se de tota responsabilitat ”. Davant aquest escenari, Ben Amics ha reclamat a les institucions públiques un compromís amb els drets de les persones LGTBI+ “que vagi més enllà de decorar els retrovisors dels busos amb la bandera de l'arc de Sant Martí durant la setmana de l'Orgull” .

“Exigim a l'EMT i a l'Ajuntament de Palma que posin en marxa programes d'informació, sensibilització i formació sobre la diversitat sexual i de gènere del personal municipal que atén la ciutadania, i la declaració dels vehicles de transport públic com espais lliures de LGTBIfòbia”, conclouen.

L'oposició exigeix mesures contra la violència homòfoba

Per part seva, des del PSOE de Palma han acusat l'equip de govern del Ajuntament de “mirar cap a un altre costat” i de “no donar explicacions” davant l'agressió soferta pel jove. Segons ha assenyalat el portaveu socialista en Cort, Xisco Ducrós, és “absolutament necessari” que l'equip de govern “condemni” aquest fet “tan greu”. Per això, els socialistes han exigit la convocatòria extraordinària i urgent del Consell d'Administració de l'EMT perquè es donin “les explicacions necessàries” davant un fet que, han insistit, és “molt greu” i “inacceptable”.

En aquesta línia, el grup municipal de Més ha exigit explicacions a l'equip de govern i, en un missatge en la xarxa social X, ha condemnat la violència homòfoba i ha traslladat la seva solidaritat a la víctima. Així mateix, els ecosoberanistes han instat l'EMT, al batle, Jaime Martínez, i al regidor de Mobilitat, Toni Deudero, a donar explicacions, així com a condemnar i investigar els fets.

“Necessitem mesures que ajudin a combatre fets tan condemnables com aquests”, han incidit. El regidor de Més per Palma Miquel Àngel Contreras ha anunciat que traslladarà al Consell de l'EMT i al Ajuntament la necessitat d'establir protocols d'actuació i de formació per al personal per a evitar aquestes situacions.

També el portaveu de Més per Mallorca en el Consell, Jaume Alzamora, ha traslladat la seva condemna i rebuig davant l'agressió i ha arremès contra la institució supramunicipal per “cedir davant els socis d'extrema dreta” i negar-se a penjar la bandera LGTBI+. “La passivitat del PP davant determinats discursos no sorprèn”, ha criticat el portaveu en un missatge en X, asseverant que “blanquejar l'odi té conseqüències”.

Etiquetas
stats