L'oposició exigeix al PP que faci fora Le Senne després de ser enviat a judici mentre ell no veu “motius” per dimitir

LLEGIR EN CASTELLÀ
Els grups d'esquerres de l'oposició a Balears han exigit aquest divendres al Govern del PP i a la presidenta, Marga Prohens, que actuïn i exigeixin el cessament del president del Parlament balear, Gabriel Le Senne (Vox), a qui el jutge ha enviat a judici acusat d'un delicte d'odi per trencar, el 18 de juny de l'any passat, una fotografia de tres víctimes del franquisme mentre es debatia a l'hemicicle la derogació de la Llei balear de memòria democràtica.
L'obertura de judici oral contra el dirigent d'extrema dreta ha desencadenat una allau de reaccions i peticions de dimissió que, de moment, Le Senne s'entesta a rebutjar, al·legant que continua “sense veure motius” per a això malgrat ser conscient del “desprestigi” patit per la institució des del dia en què va estripar la imatge en la qual figuraven les republicanes Aurora Picornell i Maria i Antònia Pascual, erigides en icones de l'antifeixisme a Mallorca.
Tant PSIB-PSOE com Més per Mallorca reclamen que Le Senne no pronunciï el discurs institucional previst per al dia 1 de març, Dia de Balears. “No és raonable que el dia 1 de març presideixi un acte institucional i pronunciï un discurs un president del Parlament que s'asseurà a la banqueta acusada d'un delicte d'odi”, ha asseverat aquest divendres el portaveu socialista a la Cambra autonòmica, Iago Negueruela.
En termes similars s'ha pronunciat el portaveu de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, que ha avançat que, des d'aquest moment, el seu grup no participarà en els actes protocol·laris que presideixi Le Senne. L'ecosobiranista ha criticat el “silenci” dels populars i de la líder de l'Executiu balear, a qui ha acusat d'estar calculant “quina sortida els resulta més rendible”.
Mentrestant, Le Senne ha rebutjat una vegada més abandonar el càrrec que ostenta i fins i tot s'ha mostrat sorprès pel “breu” termini que el jutge li va atorgar per pagar els 40.000 euros de fiança que li va imposar com a garantia per assegurar les responsabilitats pecuniàries que poguessin derivar-se d'aquest procés. Tot i això, ha assenyalat que ja els ha consignat.
En declaracions als mitjans un dia després que l'instructor l'enviés a la banqueta, Le Senne s'ha mostrat “completament tranquil” davant l'esdevenir del procediment judicial i ha insistit que no es planteja deixar el càrrec per pròpia iniciativa i que es tramitarà “com correspongui” l'activació de l'article 9 del reglament de ci oral- si qualsevol grup ho sol·licita.
La segona autoritat de Balears ha insistit que no veu motius per dimitir tot i admetre que l'incident, pel qual ja va demanar disculpes i que ha justificat en l'aplicació del reglament, ha sumit la institució en un desprestigi. “També desprestigia que no s'acatin les ordres”, ha afegit en relació amb les diputades socialistes que es van negar a retirar la fotografia abans de procedir a arrencar-la de la tapa de l'ordinador de la parlamentària que l'exhibia.
Le Senne ha incidit que no hi ha hagut cap canvi substancial i s'ha remès al comunicat difós aquest dijous, via Presidència del Parlament, en què s'assenyala que l'acusat “segueix emparat per la presumpció d'innocència” i manifesta la seva “voluntat de col·laborar amb la Justícia”. “Aquell 18 de juny va actuar únicament en aplicació del reglament i sense cap intenció d'humiliar ningú”, assevera la nota, tot i que els mateixos lletrats de la Cambra van censurar el seu comportament.
El president ha admès que la interlocutòria del jutge instructor veu delicte d'odi, però ha recordat que el fiscal especialitzat en aquests delictes opina de manera contrària. “Cal deixar treballar la justícia”, ha sentenciat.
0