Misteri sota el blau: desvelen en una singular obra de Joan Miró el retrat ocult de la seva mare

LLEGIR EN CASTELLÀ
Un equip d'investigadors de la Fundació Joan Miró ha fet una descoberta inèdita: un retrat de Dolors Ferrà i Oromí, mare de Joan Miró, sota l'obra 'Pintura' (1925-1927). Gràcies a avançades tècniques d'anàlisi, com ara raigs X, llum ultraviolada i imatges hiperespectrals, ha estat possible recuperar aquesta imatge insòlita.
La troballa, que uneix la història personal de Miró amb la seva obra, es recull al documental El secret de Miró, on es narra el minuciós i fascinant procés que ha tret a la llum aquest tresor ocult.
El descobriment ha estat presentat aquest dijous a la seu de la fundació a Barcelona per part del seu director, Marko Daniel, amb la cap de Conservació i Restauració, Elisabet Serrat, que ha liderat la investigació, la cap de Col·leccions, Teresa Montaner, i la directora de Caixa Fòrum+, Mireia Gubern.

L'obra, un oli sobre tela, va ser un regal de Miró al seu amic Joan Prats el 1975 i, tres anys després, va passar a formar part del fons de la Fundació. Tot i això, ja el 1978 una primera radiografia realitzada després de la seva incorporació a la col·lecció va suggerir la presència d'una imatge subjacent. En aquell moment, el retrat no es va poder identificar i va romandre al misteri fins ara.
Un viatge al passat a través de la llum i la radiació
Recentment, els experts van detectar subtils relleus a la superfície del quadre, cosa que va despertar noves sospites. Llavors van decidir ampliar l'anàlisi amb tècniques de raigs X, llum ultraviolada i imatges hiperespectrals.
El descobriment clau va arribar després d'un viatge a Mallorca, a casa de Son Boter, on l'equip es va trobar amb un retrat de Dolors Ferrà penjat a la paret. “Vam comparar la imatge infraroja amb el retrat i vam veure que el retrat era igual, i que el penjoll i el pendent eren els mateixos”, explica Serrat.
Un altre detall que fa singular aquesta obra és l'absència de signatura i data, a diferència de la majoria de les pintures d'aquesta sèrie. Montaner ha explicat “aquesta és una excepció” que els fa qüestionar-se el perquè.
El retrat original, datat el 1907, és obra del pintor català Cristòfol Montserrat Jorba, conegut pel seu mestratge en el gènere del retrat.
Aquest descobriment és també un testimoni del treball minuciós que els museus realitzen més enllà de les sales d'exposició. “L'art no només es contempla, també s'investiga”, conclou Daniel. El procés de recerca i les tècniques que han permès desvelar aquest secret es poden veure al documental El secret de Miró, dirigit per Lluís Jené i amb producció executiva de Valti Roda. Una història que demostra que, a l'art, sempre queden secrets per descobrir.
0