LLEGIR EN CASTELLÀ
El Jutjat Penal número 1 d'Eivissa ha condemnat Evaristo Soler Cardona -qui està sent investigat per un presumpte delicte contra el medi ambient i per mantenir un abocador il·legal en una finca de la seva propietat- amb una multa de sis mesos, a raó de sis euros diaris, per un delicte d'assetjament contra un banyista de la badia de Porroig, segons consta en una nova sentència que avança elDiario.es. En total, Soler Cardona haurà d'abonar 1.080 euros per la sanció, més el pagament de les costes processals, que inclouen 500 euros respecte a l'abonat per l'acusació particular.
La sentència també condemna l'acusat amb la prohibició d'aproximar-se a menys de 100 metres del denunciant, ja sigui del seu domicili, lloc de feina o qualsevol altre lloc que freqüenti, a més que se li prohibeix comunicar-s'hi durant el període d'un any. Aquesta prohibició se suma a l'ordre d'allunyament de 100 metres que Soler Cardona encara té de la badia de Porroig (Sant Josep), on hauria exercit l'activitat il·legal per la qual està sent investigat per la Justícia, segons han confirmat fonts del SEPRONA de la Guàrdia Civil a aquest diari.
Els fets provats durant el judici oral mostren que Soler Cardona, durant una tarda de l'estiu passat a Porroig, va incomplir la mesura cautelar de prohibició d'aproximació a menys de 100 metres de la badia, dictada pel Jutjat d'Instrucció número 1 d'Eivissa. “Maricó de merda, ves-te'n, no vull maricons aquí, no vull maricons a la meva platja”, va dir al banyista, “amb evident menyspreu a la seva orientació sexual”, assenyala la sentència i generant “una sensació de temor i desassossec”.
elDiario.es ha intentat posar-se en contacte amb l'empresari, que encara no ha ofert cap declaració sobre això. Tot i això, Evaristo Soler Cardona reconeix els fets en la sentència i s'hi recull que està d'acord amb la condemna.
És la segona vegada que Soler Cardona és condemnat per insults homòfobs. A començaments de l'estiu passat, el Jutjat d'Instrucció número 1 d'Eivissa ja el va condemnar per un delicte lleu d'amenaces. Entre altres exabruptes de caràcter homòfob, es va referir a una parella com a “maricons de merda” i els va amenaçar que els “ficaria un pal pel cul”. A més, els va advertir que no els volia “veure per aquí”, “que sap quin és el vaixell i el cotxe” i que “el vaixell es pot enfonsar”.
Historial d'amenaces i coaccions
Evaristo Soler Cardona està sent investigat per un presumpte delicte contra el medi ambient. Concretament, per col·locar morts [estructures de formigó que s'utilitzen per al fondeig d'embarcacions] sobre la posidònia, una planta marina protegida per la legislació balear, la qual cosa està prohibit, ja que la fa malbé.
De fet, a causa de la situació tan delicada que la posidònia ja patia a Porroig cap al 2022, l'Ajuntament de Sant Josep va encarregar un estudi per valor de 7.000 euros a l'àrea marina de l'entitat ecologista GEN-GOB. El 78% dels morts fondejava sobre la important extensió de praderies de posidònia oceànica de la zona, catalogada al decret sobre la conservació del Govern com a àrea regular, en la seva part externa, i com zona d'alt valor a protegir, a la part interna, de manera que les activitats de fondeig hi estan prohibides.
L'impacte es produeix no només per l'estructura del mort, sinó també per les seves cadenes de borneig que donen voltes al voltant d'ell arrasant la posidònia, com una segadora. “El fons marí de Porroig és una de les zones més impactades de les Pitiüses, tant pels morts que es col·loquen il·legalment, com per les embarcacions que fondegen amb àncora i cadena”, va explicar a elDiario.es Xisco Sobrado, tècnic de l'àrea marina del GEN GOB, que va afirmar que encara que s'eliminessin totes les estructures de formigó i s'implementés una zonificació de fondeig, la praderia de posidònia trigaria molt de temps a recuperar-se i regenerar-se.
Entre els dies 11 i 26 d'abril del 2022 es van realitzar els treballs de neteja del fons marí i desmantellament dels morts, prenent com a referència l'estudi de l'entitat ecologista, que el govern local va encarregar per 37.000 euros a les empreses de busseig professional Eivisub i Servisub. Aquestes van acabar extraient 91 dels 112 morts identificats amb un pes de 63 tones.
Amenaces de mort per “conservar el fons marí”
Un mes després que finalitzessin les actuacions, quatre membres de Maltesa del Mar, plataforma sense ànim de lucre que advoca per la conservació del fons marí, van submergir-se en apnea per comprovar i gravar l'estat del fons marí de Porroig, on van identificar una desena de morts més que no van poder ser retirats.
Mentre bussejaven, Pablo Montoto i un dels seus companys van dir que van veure com s'aproximava cap a ells una petita embarcació manejada per Soler Cardona, que els va interrogar sobre el que estaven fent al lloc i els va assegurar que no podien ser-hi, que era ell qui s'encarregava de controlar la zona.
“No us vull tornar a veure per aquí, tinc segur, així que et passo per sobre, et mato i no passa res”, els va advertir Soler Cardona, segons els bussos. Com que van témer per la seva integritat física, atès que el patró els seguia de molt a prop amb l'embarcació a una distància de menys de dos metres, van decidir abandonar la seva activitat.
Les amenaces, però, haurien continuat: “Eivissa és molt petita i ja ens trobarem, ja sé qui sou, vosaltres no sabeu qui sóc jo, us assabentareu, esteu jugant amb la meva feina de la qual depèn la universitat del meu fill”, va dir de forma agressiva. Una altra de les integrants del grup va ser empesa i insultada pel polèmic empresari, encara que sense causar-li dany o lesió.
El Jutjat d'Instrucció número 2 d'Eivissa va condemnar Evaristo Soler Cardona per delictes lleus d'amenaces i coaccions contra els membres de Maltesa del Mar, com va publicar elDiario.es. La decisió va concloure amb una pena de dos mesos de multa, més el pagament de les costes processals, per cadascun dels delictes, a raó de sis euros diaris. És a dir, 720 euros.
Desobediència a agents de l'autoritat
Tres setmanes després que tinguessin lloc les amenaces als voluntaris de Maltesa del Mar, Soler Cardona va tornar a la càrrega en el marc dels treballs de desmantellament dels fondejos il·legals que estaven realitzant els bussejadors de Protecció Civil de Sant Josep, sota la supervisió de policies locals.
L'escena d'intimidacions es va tornar a repetir, segons va explicar la Policia Local del municipi, amb Soler Cardona navegant amb la seva embarcació a pocs metres dels bussejadors i comprometent-ne la seguretat. El polèmic empresari va tornar a ser denunciat, aquesta vegada per desobediència als agents de l'autoritat i “faltes de consideració”, enfrontant-se a una multa entre 600 i 30.000 euros.
Amenaces a una regidora i dos funcionaris
Anteriorment, Soler Cardona ja havia estat condemnat per amenaces. En aquest cas, a Mónica Fernández (Podem), que llavors era regidora de Medi Ambient. Els fets van passar en el marc d'un expedient sancionador que havia iniciat el Consistori el maig del 2021, a causa d'una finca de la seva propietat que funciona, a la part exterior, a manera d'abocador il·legal.
Aquest abocador il·legal, situat a la carretera de Cala Tarida (Sant Josep) encara que en procés de desmantellament, disposava llavors de centenars de vehicles i embarcacions en estat de deteriorament i abandó (entre ells camions i maquinària pesada de gran tonatge), així com ingents quantitats de residus contaminants i perillosos, combustibles, materials de construcció i químics, que suposaven un risc d'incendi en una zona classificada com a sòl rústic, situada en una àrea especialment boscosa. Actualment, segons l'inventari realitzat pels tècnics de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Josep, s'han identificat 72 embarcacions i remolcs; 71 vehicles; 16 vehicles grans i 11 patins de pedals.
Segons va explicar Fernández a elDiario.es, les amenaces van començar després que l'Ajuntament de Sant Josep obrís a Soler Cardona un expedient sancionador. Això va passar el maig del 2021. No obstant, el polèmic empresari va tornar a desobeir els requeriments de l'Executiu local, segons la versió municipal. En una reunió acordada per la regidora de Medi Ambient, un lletrat municipal li va explicar el procediment que cal seguir en relació amb l'abocador, però l'empresari de Porroig es va negar a recollir la notificació que li obria un procés sancionador, segons la versió de Fernández. Va ser llavors quan ella i dos funcionaris presents van rebre les amenaces.
“T'espero amb l'escopeta reforçada que tinc”, “passaré per casa teva, però aniré de nit”, “tinc molts amics mafiosos russos i als polítics corruptes se'ls envia a la màfia”, “Sant Josep té molts boscos i la mala herba és un combustible excel·lent”, van ser algunes de les amenaces recollides a la denúncia que va presentar Fernández, quan era regidora de Medi Ambient, davant la Guàrdia Civil. El conflicte es va resoldre amb una condemna irrisòria per al polèmic empresari, circumscrita a pagar una multa de 240 euros.
Soler Cardona és administrador únic de Rescuesub SL, empresa que es dedica al lloguer, compra, venda, reparació i manteniment d'embarcacions i objectes nàutics, així com a l'ensenyament i treballs subaquàtics, segons figura a la plataforma Insight View del Registre Mercantil. L'empresa disposa d'un patrimoni net de 124.519 euros, segons es desprèn dels comptes anuals del 2020, darrer exercici disponible.