Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP defensa les seves cessions a Vox a Balears mentre l'esquerra li retreu “els cadàvers que ha deixat pel camí”

La presidenta del Govern balear, Marga Prohens (d), amb el vicepresident, Antoni Costa (c), conversa amb la consellera de Presidència, Antònia María Estarellas (i), durant el ple d'aquest dimarts

Esther Ballesteros

Mallorca —

0

El PP ha defensat aquest dimarts l'acord aconseguit la setmana passada amb Vox a Balears per tirar endavant els pressupostos autonòmics del 2025, tot i que el pacte ha suposat, com li han retret els grups d'esquerres, comprar el discurs “racista” i “xenòfob” així com “la infàmia” de l'extrema dreta en matèries clau com l'educació, la política lingüística, la immigració o la memòria democràtica. La presidenta del Govern, Marga Prohens, que en cap moment ha comparegut per explicar els detalls del pacte subscrit, s'ha limitat a justificar que algunes de les mesures contemplades, com la modificació de la llei balear d'educació per incloure la vehicularitat del castellà i garantir“el coneixement de l'espanyol en el sistema educatiu”, ja les van contemplar la legislatura passada.

En un ple del Parlament marcat per les acusacions creuades de “traïció” entre l'Executiu i els grups d'esquerres, la líder balear s'ha defensat de les crítiques que des de l'oposició li han llançat en els últims dies sobre el seu “incompliment de la paraula donada” arran del seu recent pacte amb l'extrema dreta, que qualifiquen d'“acord de la infàmia”: “No accepto xantatges de Vox, però tampoc de vostè”, ha etzibat la líder balear al portaveu parlamentari del PSIB-PSOE, Iago Negueruela. Prohens ha reivindicat que la seva “paraula donada” és la que es trobava escrita en el seu programa de govern, el 90% del qual, ha assegurat, ja s'ha complert.

Durant la seva intervenció, la presidenta del Govern ha restat rellevància a les concessions realitzades a Vox i, en particular, ha minimitzat la modificació de la llei balear d'educació que permetrà vehicular el castellà a les aules, al·legant que es tracta d'una mesura que ja va ser posada sobre la taula durant l'anterior legislatura progressista. Prohens ha al·ludit, en concret, al pacte aconseguit per l'anterior conseller d'Educació, Martí March, amb el PP per a donar a les “llengües oficials de Balears”, el català i el castellà, el tractament de “llengua vertebradora” en l'ensenyament, a pesar que finalment els llavors socis de legislatura -PSIB, Més per Mallorca i Podem- van eliminar l'apartat que contemplava reconèixer el castellà com a llengua vehicular, apostant per l'autonomia dels centres.

El socialista, per part seva, ha considerat que Vox, més enllà de les mesures per a beneficiar als “especuladors”, anar “a favor” de la massificació turística i “en contra” del territori, de la memòria democràtica i la llengua, ha aconseguit “el que més buscava”: “La seva paraula, la paraula de la presidenta, que ja no val res”.

Al seu parer, quan un president demòcrata arriba a un acord “és per a complir-lo i no per a trair-lo als sis mesos amb la ultradreta”, com ha fet amb el pacte “de paraula” que van aconseguir el mes de desembre passat. En concret, Negueruela s'ha referit a l'acord aconseguit fa mig any entre el PP i els grups d'esquerres per no derogar la llei balear de memòria democràtica. A canvi de no eliminar aquesta normativa, l'oposició va possibilitar al mateix ple l'eliminació de 34 esmenes que Vox havia presentat al Decret llei autonòmic de simplificació administrativa, i que els populars havien incorporat per error dues setmanes abans, retrotraient la legislació balear fa dècades en matèria mediambiental i de normalització de la llengua catalana.

“En va tenir prou la seva paraula, i vostè ha traït l'acord i la seva paraula. Ha traït aquest Parlament amb el que va fer divendres passat”, ha aprofundit el socialista al·ludint a l'acord pressupostari amb Vox.

Per la seva banda, el vicepresident i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, s'ha mostrat “satisfet” amb el pacte amb l'extrema dreta atès que, assegura, “permet donar continuïtat al canvi que van demanar els ciutadans a les urnes el 2023”. Unes paraules que han estat severament criticades per la diputada de Més per Mallorca Marta Carrió, que ha acusat Costa de “cinisme” i de fer una “valoració esbiaixada i intencionadament manipulada”. “Valorar una cosa sense tenir en compte el preu que s'ha pagat i els cadàvers que deixa pel camí no n'és una valoració”, ha dit.

L'ecosobiranista ha manifestat que es tracta d'un acord que “va en contra dels drets humans” i ha assenyalat, dirigint-se als conservadors, que “seran els responsables directes de l'increment de la pobresa i del deteriorament de la convivència”, a més de “trencar tots els consensos lingüístics aconseguits”, ha incidit mentre des de la bancada del PP li proferien que estigués “tranquil·la”. Costa, per part seva, ha retret als grups d'esquerres que “volen iniciar una campanya de manipulació i buscar la confrontació, cosa que ja van començar a fer a inicis de legislatura”. “Pronostiquen l'apocalipsi, però aquest Govern no ha traspassat ni una línia vermella”, ha remarcat.

Mentrestant, el diputat de Més per Menorca Josep Castells ha recriminat que a través de l'acord amb Vox els populars “han venut la llengua” i, en la mateixa línia que el PSIB-PSOE, ha criticat que hagin traït “la paraula donada” respecte a la llei de memòria: “Els vam de la punyalada que els va clavar Vox. Han renunciat a la paraula donada i han renunciat a tota credibilitat”. Davant d'aquestes paraules, Costa ha incidit que “vaticinen l'apocalipsi i una situació de barbàrie des de l'acord d'investidura. I què ha passat realment? Que hem complert amb la paraula donada”.

Etiquetas
He visto un error
stats