Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

PP i Vox blinden més de 90.000 places de lloguer turístic a Balears malgrat l'emergència residencial

Manifestació per l'habitatge duta a terme el 5 d'abril passat a Eivissa

Esther Ballesteros

Mallorca —

0

PP i Vox han donat llum verda al Parlament balear al decret turístic que desbloquejarà i blindarà més de 90.000 places de lloguer turístic, l'auge del qual, segons el parer de les entitats socials, ha disparat -juntament amb la especulació immobiliària, la compra massiva per part d'estrangers d'alt poder adquisitiu i l'avidesa dels fons voltors- els preus de l'habitatge, provocant que nombrosos residents es vegin expulsats dels seus barris com a conseqüència de la imparable gentrificació. Mentre que conservadors i extrema dreta defensen que aquest nou reglament no crearà noves places de lloguer de vacances, l'oposició calcula que, en total, es consolidaran fins a un total de 145.000, agreujant amb això l'emergència residencial actual.

Durant el ple celebrat aquest dimarts, tant els grups de dreta com els d'esquerra s'han llançat acusacions mútues entorn de la “cronificació” de la saturació turística a les illes, una saturació que, segons defensa la presidenta del Govern, la popular Marga Prohens, respon a “episodis puntuals” de congestió en moments com a Setmana Santa, mentre el vicepresident i portaveu, Antoni Costa, assevera que l'Executiu del PP “mai” ha negat que hi hagi massificació en l'arxipèlag, que, al seu judici, ha arribat “al límit”.

Entre altres mesures, el nou decret preveu la prohibició de noves places d'allotjament turístic en habitatges plurifamiliars i l'increment de les exigències de qualitat per a la renovació de les ja existents. Així mateix, l'Executiu regularà de forma transitòria la reactivació de l'intercanvi de places i el canvi d'usos d'establiments turístics en habitatge a l'espera que els Consells Insulars fixin el sostre de places i la capacitat de càrrega. El Govern també crearà una borsa transitòria buida que recollirà les places que es donin de baixa per garantir la contenció de places.

Exclòs l'augment de l'impost turístic per acontentar Vox

Inicialment, el decret formulat pel PP contemplava l'increment de l'impost de turisme sostenible (ITS) -que grava les pernoctacions hoteleres als establiments reglats per llei- entre el 66 i el 200% segons la categoria de l'establiment entre el juny i l'agost. Tot i això, la proposta va quedar finalment fora del text davant la pressió dels hotelers i de Vox, que a canvi de donar suport al nou reglament exigia no augmentar aquest tribut. El pacte amb l'extrema dreta per tirar endavant aquesta iniciativa va portar els populars a incloure una disposició addicional que incrementa fins a 500 el nombre de places que es podran reservar en establiments turístics l'edifici dels quals estigui catalogat o hagi estat declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) i estigui ubicat en zona classificada com a urbana o rústica comuna.

L'aprovació inicial del text va costar a més a l'Executiu autonòmic un dur enfrontament amb el sector hoteler, que va arribar a titllar “d'aberrant” i “escandalós” el contingut del nou reglament per desbloquejar i reactivar 90.000 antigues places de lloguer turístic que havien estat donades de baixa a causa de la seva situació irregular.

Per part seva, des del PSIB-PSOE sostenen que l'entrada en vigor del decret suposarà la posada en circulació de fins a 145.000 places de lloguer vacacional, en activar les 50.000 que va bloquejar l'anterior Govern de Francina Armengol mitjançant una moratòria aprovada a principis de 2022 i que el PP va considerar llavors “un atac a la lliure competència, al lliure mercat i als petits empresaris”. Amb el nou reglament, recriminen, es crearà a més una nova bossa de places per al lloguer vacacional integrada per les 95.000 que en el seu moment van ser regularitzades de manera temporal i que estaven condemnades a desaparèixer en perdre la seva llicència turística a mitjà i llarg termini, incorporant-se de nou al mercat residencial.

Els socialistes critiquen, a més, que va ser la Llei de Turisme del 2012, amb el PP de José Ramón Bauzá al poder, la que va legalitzar l'ús d'habitatges com a allotjaments turístics. La polèmica normativa, coneguda com a Llei Delgado -llavors ostentava la titularitat de Turisme l'exconseller Carlos Delgado-, permetia així l'ampliació de la comercialització turística d'habitatges unifamiliars, a més d'expandir els allotjaments turístics en edificacions ja existents a tot tipus de sòl rústic, sense necessitat de comptar amb una declaració d'interès general ni informes d'avaluació d'impacte ambiental. Delgado va ser també sempre procliu als projectes de camps de golf i ports esportius sota el pretext de la desestacionalització.

El conseller de Turisme: “No es crearan noves places”

Durant la seva intervenció al ple, el conseller de Turisme, Jaume Bauzá, ha negat que el decret suposarà “barra lliure” ni la creació de noves places i ha defensat que permetrà preservar el model de convivència i la identitat que “ens defineix com a poble” i “la qualitat de vida que volem garantir pels que viuen i conviuen” a Balears. “Ho repeteixo, perquè s'ha dit el contrari amb molta lleugeresa, no suposa la creació de ni una plaça més, qui digui el contrari o no ha llegit la norma o pretén confondre deliberadament”, ha subratllat.

El conseller ha assegurat que el text “neix d'una escolta profunda i d'una feina intensa, fruit del diàleg, del diàleg real”: “No és un document qualsevol, sinó un full de ruta compartit, transversal i amb voluntat de país”. Alhora, ha justificat l'ús de la figura del decret llei -sense la seva pertinent tramitació parlamentària- argumentant que cal una “resposta urgent que no podia esperar més”.

“Parlem amb claredat i sense dramatismes de la pressió creixent sobre el territori i la percepció cada vegada més estesa de saturació en determinats punts i moments”, ha subratllat Bauzá, qui ha fet referència a “una pressió que posa al límit les infraestructures, els serveis públics i, siguem sincers, la paciència”. El titular de Turisme ha apuntat a la crisi de l'accés a l'habitatge, que “per a moltes famílies ha passat de ser un problema a una angoixa”, i ha al·ludit a un “fenomen multifactorial” en el qual, ha subratllat, l'ús turístic il·legal té “un paper innegable”.

“L'oferta turística il·legal opera com una economia submergida, eludeix les obligacions fiscals i desfigura l'equilibri del nostre model turístic”, ha recalcat.

Lluita contra l'oferta turística il·legal

En aquest sentit, una de les principals disposicions incloses en el decret passa per obligar als portals comercialitzadors que exigeixin el número de registre dels allotjaments a l'hora d'anunciar-los, responsabilitzant de possibles infraccions tant als propietaris com a les plataformes en llaures a intensificar la lluita contra l'oferta il·legal, com ha recordat aquest dimarts el conseller. Les sancions es veuran incrementades en un 25%, amb multes de fins a 500.000 euros. Els infractors podran beneficiar-se d'una rebaixa de fins al 80% de la sanció sempre que aquests habitatges passin a destinar-se al lloguer social o a preu limitat. En aquest cas, la beneficiària de la renda serà l'Administració.

Referent a això, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha criticat que Bauzá auguri que el decret acabarà amb la impunitat del lloguer il·legal quan “en realitat les mesures són un brindis al sol” en aquest sentit. En la seva opinió, el reglament “incentivarà als infractors” a intensificar la seva activitat i després a posar en lloguer el seu habitatge “per a estalviar-se la sanció”. El diputat menorquinista ha recriminat, a més, que la normativa “consolida el model de massificació”: “Es tapen els ulls i continuen endavant amb aquest model”.

Per part seva, el portaveu socialista, Iago Negueruela, ha acusat el Govern de “jugar a fer creure a la gent que s'anava a fer el que deien”, asseverant que encara que la norma hagi estat convalidada no inclou “el que va dir Prohens fa set mesos”, en al·lusió, entre altres qüestions, a l'increment de l'ecotaxa. “Només són capaços de construir fal·làcies i de treballar per a uns quants concrets”, ha manifestant. En aquesta línia, ha reprovat que el conseller no hagi intentat negociar amb els altres grups i pactés “una cosa nova” amb Vox. “Han llevat la moratòria, la reducció de places en reforma, la possibilitat que 90.000 s'anessin extingint, han llevat el 2x1 per a decréixer. Tot el que havia de valent ho han llevat”, ha sentenciat.

Mentrestant, el parlamentari de Més per Mallorca Lluís Apesteguia ha criticat, en línia del manifestat pel PSIB, que el decret permetrà que “més de 100.000 places adquirides amb excepció i sense acudir a la bossa quedin consolidades” i, a més, es pugui fer negoci amb elles. Unes places que, ha assenyalat, estaven abocades a desaparèixer. De la mateixa manera, ha rebutjat la disposició addicional inclosa “específicament” per a “permetre continuar gentrificant aquesta terra”, en referència a 500 places que es permetran en edificis que tinguin algun tipus de protecció patrimonial.

“No pot dir que no va tenir mans esteses per a negociar segons que aspectes. El que han fet és triar als seus socis”, ha retret al conseller. Mentrestant, la diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez, ha lamentat que es perdran “moltíssimes places residencials” amb les mesures relacionades amb el lloguer turístic. “Gent que no havia pagat un euro per la seva futura plaça de lloguer turístic ara resulta que ja pot intercanviar, que ja pot cobrar”, ha dit. Un fet que suposa, segons ha criticat, “que el Govern afavoreixi plusvàlues a persones i empreses concretes”.

Etiquetas
He visto un error
stats