PP i Vox rebutgen limitar la compra d'habitatges per part d'estrangers a les Balears i les Canàries

LLEGIR EN CASTELLÀ
PP i Vox han rebutjat una iniciativa impulsada per Associació Socialista Gomera i el senador per Pitiüses, Juanjo Ferrer, per establir un marc normatiu que limiti i reguli la compra d'immobles per part de ciutadans no residents a les Balears i les Canàries, una proposta que des de fa uns quants anys han posat sobre la taula partits d'esquerres i entitats socials amb l'objectiu de combatre la compra massiva d'habitatges per part d'estrangers d'elevat poder adquisitiu, garantir per llei un parc d'habitatge per als residents atesa l'escassetat de territori i frenar l'increment desbocat dels preus.
La iniciativa, no vinculant, ha estat debatuda a la Comissió Mixta (Congrés i Senat) d'Insularitat a proposta de dos senadors del Grup Esquerra Confederal i ha comptat amb el suport de PSOE i Coalició Canària, encara que els seus vots no han estat suficients perquè tirés endavant. Tots dos senadors també proposaven mesures complementàries per fomentar l'habitatge assequible, la rehabilitació del parc immobiliari i la prioritat d'accés per a residents als dos arxipèlags.
En el cas concret de les Canàries, buscaven que les institucions europees donin la seva autorització expressa a les limitacions a la compra d'habitatges a estrangers “atesa la seva condició de Regió Ultraperifèrica i l'amenaça que suposa la pressió immobiliària estrangera per al seu equilibri social, econòmic i mediambiental”. En relació amb les Balears, plantejaven la possibilitat de negociar amb la Unió Europea l'extensió d'aquesta limitació, “per l'afinitat entre la seva realitat i la que viu una regió ultraperifèrica com les Canàries”.
En els darrers anys, la controvèrsia sobre els efectes de la compra a cop de talonari d'habitatges per part de clients internacionals d'elevat poder adquisitiu –moltes per destinar-les al lloguer turístic– ha centrat gran part del debat sobre la gentrificació a Balears, que veu com la població local acaba expulsada dels barris, incapaç de fer front als desorbitats preus que sí que poden pagar els estrangers amb més capacitat financera. Es tracta, de fet, de l'autonomia amb més pes de compra per part de forans, que el 2021 van copar el 38,95% del total d'operacions immobiliàries, d'acord amb les dades de l'estadística registral immobiliària. S'interessen, sobretot, per habitatges unifamiliars a primera línia els preus dels quals superen amb comoditat el milió d'euros.
Al text de la iniciativa, els senadors d'Esquerra Confederal criticaven que l'adquisició massiva de cases per part de ciutadans no residents “està generant als arxipèlags de Balears i Canàries una pressió sense precedents sobre el mercat de l'habitatge, sobretot a les zones de més incidència de l'activitat turística”.
“Aquesta situació està provocant una profunda distorsió en els preus, expulsant progressivament la població local de l'accés a un habitatge digne, alhora que erosiona el teixit social, econòmic i cultural de les Illes”, es queixaven a la proposta.
Durant el debat de la iniciativa, el senador de Coalició Canària Pedro Manuel Sanginés ha mostrat el seu suport a aquesta reivindicació, tot i que ha reconegut que es tracta d'un tema “realment complex” per la lliure circulació de capitals i de personal, informa Europa Press. Des del PSOE, la diputada Dolores Corujo ha reivindicat l'acció del Govern de Pedro Sánchez en matèria d'habitatge, i ha posat d'exemple l'eliminació de les 'Golden visa', així com l'aprovació de la Llei d'habitatge.
En contra s'ha situat el diputat balear de Vox Jorge Campos, que ha acusat el grup d'Esquerra Confederal d'evitar la paraula “estranger” en la seva proposta per eludir que els titllin “de xenofòbia”. “Però prohibir o limitar la compra d'habitatges a ciutadans estrangers no residents o ciutadans comunitaris és pura xenofòbia”, ha afegit.
Mentrestant, el PP ha assenyalat que el “problema” de l'habitatge “no ve de fora”, culpant el Govern central per generar, segons ell, “la inseguretat jurídica, més burocràcia, pujada d'impostos, eliminació de la deducció pel lloguer i donant total impunitat als okupes”.
0