LLEGIR EN CASTELLÀ
La il·lustradora mallorquina Lluïsa Febrer torna a ser notícia després que el presentador del programa de Cuatro 'En Boca de Todos', Nacho Abad, l'hagi acusat “d'apartheid lingüístic” per demanar de ser entrevistada en català. Febrer tenia previst intervenir a 'En Boca de Todos' per parlar sobre la controvèrsia generada al voltant del cartell dissenyat per promocionar la 'Santa Punxada', una festa reivindicativa dels drets LGTBIQ+ que se celebrarà amb el suport de Podem per les festes patronals de Sant Sebastià quan, abans d'intervenir-hi, ha sol·licitat fer-ho en el seu idioma. “L'autora del cartell, més o menys afortunat segons els espectadors, ha comès apartheid lingüístic amb nosaltres, diu que només la podem entrevistar en mallorquí, que en castellà no pot parlar en aquest programa perquè li fa mal”, ha explicat el presentador en directe.
La il·lustració de l'artista per a Sant Sebastià mostra el patró de Palma amb una sobrassada en representació del penis i envoltat de dimonis, figura essencial de la cultura popular de Mallorca, així com els colors de la bandera de la comunitat LGTBIQ+. Una imatge que ha estat denunciada per Abogados Cristianos per presumptes delictes d'escarni i d'odi cap als sentiments religiosos. L'organització ultraconservadora va interposar fa uns quants dies una querella contra la líder de Podem a Balears, Lucía Muñoz, i la creadora del cartell, Lluïsa Febrer. La compareixença de la il·lustradora al programa de Cuatro era, precisament, per expressar la seva opinió respecte a la querella presentada contra ella.
Febrer, per part seva, ha explicat que mai s'ha sentit còmoda “parlant en espanyol” i així li va traslladar a la persona va contactar amb ella, qui ho va entendre a la perfecció. “Pel que sembla després li van dir a aquest presentador i ha respost amb aquesta vacil·lada que no va només per mi, sinó cap a tots els catalanoparlants”, ha afegit.
També ha considerat que les llengües cooficials del país a vegades es tracten com si fossin “llengües de segona”. “Jo en cap moment vaig demanar la possibilitat de comptar amb un traductor, i en el cas que me l'haguessin posat, tampoc crec que faci falta, no són idiomes tan diferents”, ha valorat l'artista en ser preguntada per elDiario.es.
A més, reconeix que des del principi es va estar plantejant si anar al programa o no perquè aquests dies s'ha sentit assetjada pels mitjans de comunicació i ha après que tot el que digui es pot girar “en contra seva”. També considera que ‘En Boca de Todos’ és “sensacionalisme en estat pur”.
Podem denúncia “discriminació”
Després de les declaracions d'Abad, la formació morada ha titllat el periodista de cometre un acte de “catalanofòbia” en no consentir que l'artista fes l'entrevista en la llengua que havia sol·licitat. Lucía Muñoz ha aprofitat la seva intervenció a la ràdio Ona Mediterrània on parlaria de les querelles interposades per “condemnar” les paraules del presentador de Cuatro.
Muñoz ha considerat aquestes declaracions com una “provocació” i assenyala que la “discriminació” s'ha dut a terme, no per part de la il·lustradora, sinó per part del periodista. També ha opinat, durant l'entrevista a l'emissora, que si hi hagués hagut per part de la cadena “interès real” de donar veu a l'autora, s'hauria facilitat una traducció, com es fa “amb qualsevol persona que parla un altre idioma”.
La també edil de l'Ajuntament de Palma ha criticat que el programa té “un equip de producció immens”. Recorda que d'entre els quatre o cinc treballadors del programa que li van trucar abans d'entrar en directe al programa, abans que li toqués el torn a la il·lustradora, “almenys una parlava en català”. “És un cas de catalanofòbia de manual”, ha reiterat.
D'altra banda, la representant de Podem a Balears ha qualificat de “molt fortes” les paraules escollides pel presentador tenint en compte la càrrega històrica i també actual del concepte 'apartheid'. Sobretot, des de la situació de guerra a Palestina. “Ni tan sols nosaltres parlem d'apartheid quan parlem de les polítiques de segregació lingüística de la senyora Prohens”, ha afegit la política.
Per part seva, des de l'àrea de Comunicació de Mediaset, grup mediàtic al qual pertany la cadena de televisió Cuatro, han rebutjat fer comentaris a elDiario.es sobre el que ha passat.
Controvèrsia per l'obra i l'artista
L'organització Abogados Cristianos i Vox al·ludeixen en la querella contra l'obra de Febrer que es va fer sabent que era ofensiu per a les persones catòliques. Per a fer aquesta afirmació, es recolzen en una publicació difosa per Muñoz a través de les seves xarxes socials en la qual va manifestar que “Sant Sebastià és una icona gai” i en la qual confia que “no hi hagi polèmica perquè el cartell sigui ofensiu”.
La presidenta de l'organització que ha presentat la querella, Polònia Castellanos, ha dit que és un “atac gratuït i innecessari” per anunciar unes actuacions musicals i considera que, “una vegada més, el que mostra és la sensació d'impunitat que existeix a Espanya quan s'ataca els catòlics”.
La denúncia contra la il·lustradora mallorquina es produeix després de la recent polèmica durant l'emissió de les campanades a TVE presentades per David Broncano i Lalachus, en què la còmica va mostrar una estampa catòlica amb la imatge de la vaquilla del programa televisiu Grand Prix. Un gest que també va provocar l'enrenou de la ultradreta i una denúncia per part de HazteOír i Abogados Cristianos.