“Vull trobar els seus propietaris”: l'enigma de les fotos familiars trobades en una càmera comprada a un mercat ambulant

Marta Stasiukiewicz, propietària d'una botiga fotogràfica a la localitat mallorquina de Campos, va comprar una càmera de segona mà en un mercat ambulant. Tot i tractar-se d'un fet aparentment quotidià, la nova adquisició esperava una sorpresa: el dispositiu conté centenars de vídeos i fotografies pertanyents a una família amb un rastre que ara intenta seguir la nova propietària. “M'han trucat força persones interessant-se per les imatges, però de moment cap d'elles són els amos originals. M'encantaria trobar-los”, comenta Marta en declaracions a elDiario.es.

Passejar entre les parades del mercat ambulant de Campos és endinsar-se en una altra època. Històricament dedicats a l'agricultura, nombrosos pagesos posen a la venda les fruites i verdures recollides dels seus propis horts, encara que no són els únics comerciants que s'aglutinen al centre del municipi. Principalment els dissabtes, quan el mercat ambulant es tenyeix d'un ambient més festiu i multitudinari, a més d'atreure la mirada de turistes avençada a la recerca d'algun record que emportar-se de l'illa. Roba, llibres i antiguitats treuen el cap esperant una nova oportunitat. I la Marta la va trobar el mes de març passat.

Mentre passejava entre les nombroses paradetes, la dona, d'origen polonès, va reparar en una càmera de vídeo JVC Everio. Sense pensar-s'ho, la fotògrafa va pagar els 20 euros que el venedor demanava per ella i se la va emportar a casa. Tot i això, la bateria estava danyada i, després de diversos mesos, va aconseguir reparar-la. I va ser quan va descobrir que l'aparell contenia innombrables vídeos i fotografies de fa 15 anys, en la majoria dels quals apareix una família reunida al voltant d'una taula a una casa mallorquina, a la comunió de la petita de la família així com d'un viatge que tots ells van realitzar a Andalusia per Setmana Santa.

Stasiukiewicz ha decidit donar a conèixer la història i s'ha proposat trobar els propietaris de les imatges mobilitzant la troballa a xarxes socials. La nova propietària de la càmera no té clar si aquesta va ser robada al seu dia o directament venuda fins i tot amb les filmacions a dins, però assegura que li encantaria que els protagonistes de les imatges poguessin tornar a retrobar-se amb aquells antics records, convençuda del seu valor incalculable sentimental.

Les antigues fotos que van inspirar un llibre

En les darreres dècades no han estat pocs els casos en què, amb l'expansió d'Internet i les compravendes en línia, col·leccionistes de tot el món han adquirit càmeres que contenien antigues fotografies sense revelar. Un d'ells va ser Alex Galmeanu, fotògraf establert a Bucarest que el 2016 va comprar una càmera que allotjava un rodet amb fotografies fetes feia 45 anys, cosa que el va portar a intentar trobar-ne els propietaris originals.

Galmeanu, tal com va explicar al seu bloc, havia adquirit una Balda Baldix fabricada fins als anys 60, i, per a la seva sorpresa, va trobar-hi un rotllo de pel·lícula vella, exposada, però sense revelar. “És clar, la vaig revelar immediatament i, per a sorpresa de tots, vaig poder recuperar 10 imatges de bona qualitat, sobretot tenint en compte la seva antiguitat”, explicava.

En les darreres dècades no han estat pocs els casos en què, amb l'expansió d'Internet i les compravendes en línia, col·leccionistes de tot el món han adquirit càmeres que contenien antigues fotografies sense revelar. Un d'ells va ser Alex Galmeanu, fotògraf establert a Bucarest que el 2016 va comprar una càmera que albergava un rodet amb fotografies fetes feia 45 anys, cosa que el va portar a intentar trobar-ne els propietaris originals

Les imatges revelaven un casament discret en algun petit poble o zona rural d'Anglaterra, un fet que va deduir de l'aparença dels cotxes que hi apareixien -un d'ells, un Austin Maxi fabricat entre 1969 i 1981- així com de l'entorn i les persones que apareixien a les fotografies. “Vam aconseguir processar un negatiu de 43 anys i recuperar unes imatges els retratats de les quals ni tan sols havien pogut veure mai. Imatges que van sobreviure durant dècades en una càmera fotogràfica que no s'ha obert en tot aquest temps”, relatava Galmeanu, que va descobrir, així mateix, que la càmera havia estat enviada des de Southam (Regne Unit), on va romandre durant anys a la prestatgeria d'un col·leccionista local. “És clar, es tracta d'una gran experiència per a un fotògraf com jo, tenint en compte el fet que vaig poder revelar una pel·lícula en rotllo exposada cinc anys abans del meu naixement”, subratllava.

L'aventura de Galmeanu va inspirar anys després l'escriptora espanyola Sònia Valent, qui es va posar en contacte amb el fotògraf romanès perquè li expliqués amb detall com havia passat tot. “Em va semblar una història poderosa”, va confessar al seu dia l'autora, que el 2023 va publicar finalment el seu llibre Vint-i-tres fotografies, en què una jove adquireix una càmera analògica al rastre madrileny i, en revelar el rodet, descobreix vint-i-tres fotografies que mostren el casament d'una parella, llançant-se després a investigar el rastre dels seus protagonistes.

Imatges d'una època que “va desaparèixer fa molt de temps”

Una història similar el va succeir a Sarah Evans, quan l'abril del 2024 va comprar per vuit lliures una antiga càmera en una botiga benèfica d'Aberdare (Gales del Sud) i, en portar-la a casa, va descobrir al seu interior un rotllo de pel·lícula. “Fa unes setmanes vaig comprar aquesta càmera antiga en una botiga benèfica local. Quan vaig arribar a casa, la vaig obrir i vaig trobar una pel·lícula a dins. Vaig revelar la pel·lícula i avui em van arribar aquestes fotos”, va explicar al seu compte de 'X', mostrant-ne algunes de les imatges que van aflorar després del revelat: hi apareixien dues dones, probablement una mare i una àvia, sostenint un nadó amb dos nens asseguts. Havien estat preses feia més de 70 anys.

“No semblava que anés a funcionar, però de tota manera només la volia amb fins decoratius. Mai se'm va acudir que realment hi hauria alguna cosa a dins”, va comentar després Evans a BBC. Es tractava d'una Conway fabricada per Standard Cameras Ltd, amb seu a Birmingham, que va estar en funcionament entre 1931 i 1955. Donades les obsoletes característiques del model, revelar les imatges no seria tasca fàcil, però, finalment, una empresa especialitzada va aconseguir l'objectiu. Ara, la dona vol trobar els descendents dels antics propietaris: “M'encantaria fer-los arribar aquestes fotografies a ells o a algun dels seus familiars. Són una veritable visió d'una època que va desaparèixer fa molt de temps”.

La troballa que va tenir un final feliç

El cas més recent va tenir lloc a Wichita (Kansas), on una càmera comprada per cinc dòlars en una botiga en liquidació va permetre recuperar records familiars la pista dels quals havia desaparegut feia més de vint anys. En aquesta ocasió, el comprador sí que va aconseguir contactar amb la família a la qual pertanyien les fotografies. El nou propietari, Seth Boles, va trobar l'artefacte a Moler's Camera, que portava oberta des del 1946 i a la qual va acudir, davant del seu tancament imminent, atret per les seves ofertes. Entre els articles rebaixats hi havia la preada càmera, que va adquirir sense adonar-se que encara contenia un rotllo de pel·lícula.

Després de revelar-la, va comprovar que les fotografies mostraven una reunió familiar de Nadal, probablement del desembre de l'any 2000: els nens apareixien obrint regals mentre els familiars es trobaven reunits en una sala d'estar acollidora. La història va ser narrada en un reportatge transmès a través del canal KSN, donant-se la circumstància que l'exdirector de l'emissora, Kevin Crockett, va reconèixer la seva família a les imatges i va poder posar-se en contacte amb Boles. “Va ser un gran moment per a nosaltres poder recordar aquest moment familiar per Nadal. Va ser molt bonic que aquest home es prengués el temps de revelar-les i veure què passaria”, va confessar.