La Generalitat crea una asignatura para impartir “el ADN cultural del pueblo valenciano”
La asignatura “Cultura del Poble Valencià” es la nueva materia presentada por la Conselleria que se impartirà en los centros educativos desde el tercer curso de Primaria. Con esta asignatura la Generalitat insiste en centrar su argumentario político en identificarse como “único” partido garante de las señas de identidad valencianas, pero lo hace de con un guiño al 'blaverismo' y el secesionismo lingüístico, puesto que esta asignatura ha sido presentada por la consellera María José Catalá en el Foro de Opinión de 'Lo Rat Penat'.
Esta asignatura tratará aspectos que, según Catalá, “forman parte del ADN cultural del pueblo valenciano”, y donde entran fiestas tradicionales como los Moros y Cristianos, deportes autóctonos como la pilota valenciana, juegos tradicionales como el sambori, música tradicional valenciana, así como cuestiones sobre geografía, demografía, gatronomía, arte, arquitectura o turismo. Esta asignatura, tendrá la consideración de 'libre configuración autonómica' y coexistirá con otras troncales y específicas en las que la consellera asegura “priorizaremos la defensa de lo valenciano”.
Curiosamente María José Catalá ha utilizado para defender la nueva asignatura los mismos argumentos que la oposición y los trabajadores esgrimían para la pervivencia de la radio y la televisión públicas autonómicas: “la unidad, la integración en un proyecto común, es imprescindible para el desarrollo de un pueblo”. Además Catalá añade que la educación “influye y configura el sentimiento y el futuro de un pueblo”.
Música
La consellera de Cultura también ha recordado que el Cant d'Estil valencià se impartirá en los Conservatorios Profesionales de la Comunidad Valenciana como especialidad “reivindicación de un elemento de enorme valor social identitario”. Por otro lado ha estacado que en la próxima primavera se representará en el Palau de les Arts la primera ópera en valenciano 'Maror'.
La consellera d'Educació, Cultura i Esport, María José Catalá, ha anunciat que la Generalitat “crearà l'assignatura Cultura del *Poble *Valencià” que s'impartirà en els centres de la Comunitat Valenciana “des del tercer curs d'Educació Primària”.
Català ha participat avui en el Fòrum d'Opinió del *Rat *Penat amb la ponència 'Un projecte *educatiu *per a la *societat valenciana', dins d'un cicle de conferències dirigit i coordinat pel professor i escriptor Fernando Millán Sánchez.
“El contingut de l'assignatura tractarà aspectes que formen part de l'ADN cultural del poble valencià”, ha subratllat la consellera, amb temes com les festes tradicionals com els Moros i Cristians, esports autòctons com la pilota valenciana, jocs tradicionals com el *sambori, música tradicional valenciana, així com qüestions sobre geografia, demografia, *gatronomía, art, arquitectura o turisme.
Aquesta assignatura, tindrà la consideració de 'lliure configuració autonòmica' i coexistirà amb altres troncals i específiques en les quals “prioritzarem la defensa del valencià, sense oblidar que som l'única Comunitat Autònoma d'Espanya que ofereix en la seua *curriculo d'AÇÒ la matèria 'Ampliació de la Geografia i Història d'Espanya”, ha recalcat Català.
En aquest sentit, “la unitat, la integració en un projecte comú, és imprescindible per al desenvolupament d'un poble”, ha apuntat la consellera d'Educació, Cultura i Esport, que ha destacat “l'imaginari col·lectiu valencià, que ens fa únics”.
La consellera d'Educació ha presentat un decàleg d'objectius del projecte educatiu per a la societat valenciana, en el qual inclou, entre uns altres, “reduir la taxa d'abandó escolar, millorar la *ocupabilidad dels joves, unificar el sistema educatiu, millorar el coneixement d'idiomes, potenciar la presència de les tecnologies de la informació en els centres, fomentar la FP Dual per a modernitzar la Formació Professional, promoure l'autonomia de centres o la cerca de l'excel·lència”.
“L'educació apareix com a repte fonamental d'un projecte comú perquè influeix i configura el sentiment i el futur d'un poble”, ha manifestat Català, qui ha destacat “l'esforç de la Generalitat per a la recuperació de la cultura i les lletres valencianes i la determinació per a aconseguir el millor per a la societat valenciana”.
Així mateix, Català ha anunciat que la Generalitat publicarà un *Epistolario de Teodoro Llorente amb 500 cartes inèdites rebudes pel poeta, historiador, escriptor i polític, així com la representació en el Palau dels *Arts de la primera òpera en valencià '*Maror', prevista per als mesos d'abril i maig.
A més, ha recordat que el *Cant d'*Estil *valencià s'impartirà en els Conservatoris Professionals de la Comunitat Valenciana com a especialitat “reivindicació d'un element d'enorme valor social identitari”.