El Govern de la Generalitat ha emès el primer comunicat de la jornada per valorar les incidències en l'arrencada d'aquest procés participatiu. Pel que sembla, no hi ha hagut problemes per obrir els 1.317 punts de votació a tot Catalunya. “Els voluntaris que fan possible el procés participatiu del 9-N han començat a desenvolupar les seves tasques amb absoluta normalitat”, consta en el comunicat de la Generalitat. També les 6.695 taules s'han constituït “sense problemes”.
La següent informació per part del Govern ja serà a les 14 h en forma de compareixença, per part de la vicepresidenta Joana Ortega, per facilitar les primeres xifres de participació de la jornada.
El Govern de la Generalitat ha estimat que la participació en el 9-N ha arribat als 2,25 milions de votants. Aquests són els càlculs que ha aportat la vicepresidenta del Govern amb 5.921 taules escrutades, que sumen per ara 2.043.226 participants. Amb el recompte provisional s'imposaria el sí a la independència de Catalunya -el doble 'sí'- amb 1.649.239 vots, un 80,72% de les paperetes. El 'sí-no' -sí que Catalunya sigui un Estat però no a la independència- obtindria un 10,11% dels vots, és a dir 206.599 paperetes. Finalment, el 'no' obtindria el 4,55% dels vots. El vot en blanc és del 0,56%. Sobre la base del padró i prenent els 2,25 milions de votants que estima el Govern, la participació seria d'un 35,7%.
Les presidentes de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals, han assegurat aquest diumenge que el camí cap a l'autodeterminació de Catalunya “no té marxa enrere” després que més de dos milions de catalans hagin votat en el procés participatiu del 9-N.
“Avui hem estat sobirans. Ja mai més demanarem permís per ser qui som”, ha assegurat Casals en la seva intervenció per valorar la jornada, mentre que Forcadell ha defensat que aquest diumenge els catalans han desafiat l'Estat demostrant-ho, ha dit, davant la comunitat internacional que no ho senten seu.
Forcadell, que ha argumentat que el 9-N ha tancat una etapa en la història de Catalunya, ha reivindicat que els catalans han evidenciat aquest diumenge que seguiran treballant per la independència fins a aconseguir-la: “Res ni ningú ens aturarà, ningú impedirà que continuem treballant fins a la victòria final”.
Artur Mas ha comparegut amb la vicepresidenta Joana Ortega, per agrair la tasca realitzada pels 40.000 voluntaris que han fet possible el 9-N. “Tenim un deure de gratitud per la seva generositat”, ha proclamat Mas. També ha donat les gràcies als ajuntaments que han col·laborat i als “clarament més de 2 milions que han participat”
El president ha comparegut per anunciar també que les xifres definitives de participació se sabran dins d'una hora. Tant les xifres provisionals de participació absoluta i els resultats de l'escrutini de les diferents opcions de votació. A l'espera d'això, Mas ha assegurat que la participació ha estat “molt alta”.
Alguns dels organitzadors de la consulta del 2009 reconeixen que els dos processos mantenen “paral·lelismes”, però afirmen que el 9N és una votació més “formal”
La vicepresidenta del Govern Joana Ortega compareixerà després de les 22:30 per oferir la dada final de participació durant la jornada del 9-N. També oferirà, tot i que no estava confirmat, resultats provisionals de la votació.
El Pla de l'Estany (54,6%) i el Priorat (54%) són les comarques amb més participació a la 18h i la Val d'Aran (15,3%) la que menys
La jornada de votació del 9-N ha acabat. Els punts de votació tanquen a partir de les 20 h i els voluntaris de les taules comencen el recompte dels vots. En cas que hi hagi cues els locals romandran oberts fins que tots els participants hagin introduït la seva papereta. Els resultats del recompte, pel que fa a la participació absoluta, els oferirà el Govern a partir de les 22.30 h. El resultat pròpiament de la votació es coneixerà demà, segons el previst. Això tenint en compte que hi ha punts de votació fora de Catalunya -a Amèrica- que seguiran oberts unes hores, i a més hi haurà delegacions de la Generalitat a les vegueries catalanes en les quals es podrà votar durant els pròxims 15 dies, un dispositiu previst per als que estaven avui fora.
La participació en el procés participatiu a les 18 h era de 1.977.531 persones, segons la informació que ha facilitat la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega. Així doncs, el 9-N s'apropa als dos milions de vots a dues hores de tancar els locals de votació. Aquesta participació equivaldria a un 31,4 per cent segons les dades del padró.
Fotocòpia del DNI al sobre gran, papereta al sobre petit, passaport i còpia del cens en cas de no tenir una adreça de Catalunya al carnet d’identitat… Els catalans que voten a Nova York arriben a la seu de la delegació del Govern als Estats Units amb tota la paperassa preparada, contents i amb el mòbil a punt per guardar o compartir la imatge del moment en què introdueixen la papereta a l’urna. “No toco de peus a terra”, exclama Carme Calderé, professora de matemàtiques a la Universitat de Minnesota i nascuda a Berga.