Admeten una querella a Andorra contra comandaments policials espanyols per l''Operación Cataluña'

La justícia andorrana ha admès una querella contra quatre comandaments policials espanyols per suposades amenaces i extorsió als antics responsables de la Banca Privada d'Andora (BPA) en relació amb l''Operación Cataluña'. Així ho han explicat aquest dimarts les entitats querellants, el col·lectiu de juristes sobiranistes, Drets, i l'Institut de Drets Humans d'Andorra (IDHA).

Els querellats són el responsable de la Direcció Adjunta Operativa (DAO) de la Policia Nacional, el comissari Eugenio Pino; l'inspector en cap de la mateixa unitat, Bonifacio Díaz; el cap d'assumptes interns, Marcelino Martin-Blas; i l'agregat del Ministeri de l'Interior a l'ambaixada d'Espanya a Andorra, Celestino Barroso.

La querella es troba ja en fase d'instrucció a la Batllia (jutjat) número 2 del Principat. Tant Drets com el IDHA consideren que els quatre policies “van vulnerar els drets i llibertats” de l'accionista majoritari de la Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini Cierco, així com del conseller delegat del mateix banc Joan Pau Miquel i de la secretària del consell d'administració, Rosa Castelló.

Segons aquestes entitats els directius andorrans van rebre al maig i juny de 2014 “amenaces, coaccions i extorsions” per part dels policies per “obtenir informació de suposades comptes bancaris de polítics catalans independentistes” com l'aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, l'actual vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, o l'expresident Jordi Pujol.

El president de Drets, Sergi Blázquez, ha dit que l' 'Operació Catalunya' és “un atac als drets fonamentals i cal veure qui hi ha darrere”, mentre que la presidenta de l'IDHA, Elisa Muxella, l'ha considerada un “greuge enorme a la sobirania andorrana” i ha declarat que no s'imagina a Andorra “extorsionant persones d'Espanya o de França”.

Drets relaciona aquestes suposades amenaces amb la intervenció de BPA i de la seva filial espanyola Banc Madrid i assegura que la policia espanyola “va menysprear la sobirania i la independència” d'Andorra, un país amb el qual Espanya manté “acords d'amistat i cooperació”.

La crisi de BPA es va desencadenar al març de 2015 arran d'una nota del Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) del Departament del Tresor dels Estats Units, remesa al govern andorrà, en què alertava sobre presumptes activitats il·lícites de l'entitat, la qual cosa provocar la seva intervenció per part de les autoritats andorranes.

De fet, Higini Cierco i el seu germà Ramon estan investigats al jutjat d'instrucció 38 de Madrid per un delicte de blanqueig de capitals al Banc Madrid. A més, la defensa dels Pujol considera al màxim accionista de l'BPA –l'última entitat Andorra on els Pujol van ocultar la seva fortuna oculta– la persona que va aportar la nota manuscrita de Marta Ferrusola sobre “traspassos de missals”, informació que no contenia la comissió rogatòria enviada des del Principat.

Per la seva banda, els dos germans han demanat al fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, que investigui si hi va haver un “complot” contra el BPA davant la creença que ocultaven informació dels Pujol.