El president de la Generalitat, Artur Mas, ha parlat del procés sobiranista i de les perspectives que té al davant. Ho ha fet poques hores després de firmar solemnement el decret de convocatòria de la consulta prevista per al 9 de novembre. En una extensa entrevista emesa conjuntament per TV3 i Catalunya Ràdio, s'ha mostrat convençut que finalment es podrà votar. I també, a la pregunta de l'entrevistadora, Mònica Terribes: “vostè està net de corrupció?”, ha respost, “crec que estic net de corrupció”, tot i que ha matisat que “puc haver tingut alguna falla com tothom”.
Artur Mas ha entomat en l'entrevista el repte de parlar de la situació de desconfiança que molts ciutadans tenen respecte a la classe política i econòmica. Ha admès compartir la preocupació per “l'estat de sospita a les institucions”. I ha tret pit afirmant que la Generalitat és l'autonomia més transparent de l'Estat. “Estem disposats a fer net” ha assegurat també.
En clau més personal, Artur Mas ha negat que el seu pare fos testaferro del president Jordi Pujol: “Gairebé no es coneixien el meu pare i el president Pujol”, ha afirmat. Sobre el “Cas Pujol”, ha indicat que, tot i no seguir directament la compareixença, algunes de les intervencions dels diputats haurien traspassat les línies de les formes educades en el Parlament.
En relació amb la consulta, el president s'ha mostrat convençut que el procés s'acabarà votant. Al mateix temps ha reconegut que l'Estat hi posarà traves, però des de la Generalitat,“intentarem posar-los-ho molt difícil des del punt de vista jurídic”.
Mas ha admès que la consulta pot ser suspesa però no anul·lada. Conseqüent-ment el govern català estarà preparat per ,si abans del 9 de novembre s'aixequés la suspensió, reprendre el procés de votació.
El president català s'ha refermat en el convenciment que la llei de consultes no refrendatàries i el decret de convocatòria firmat aquest dissabte són constitucionals. Però, si el Constitucional ho tombés enigmàticament ha dit que, primer reunirà les forces polítiques que en aquest aspecte donen suport al govern per a fixar una posició comuna i després ha deixat anar una metàfora marinera de difícil interpretació. Ha afirmat: “el nostre vaixell és un veler, no és un vaixell a motor. Els vaixells que van a vela tenen motor i quan es queden sense motor despleguen les veles i per poc vent que bufi mantenen el rumb”.
Enfonsar el procés manu militarimanu militari
En la pugna que es manté des de Catalunya amb les institucions centrals, ara la pilota la té l'Estat, ha afirmat Mas, que ha retret que des de l'Administració central no s'ha fet cap proposta alternativa al contingut de la consulta. Per aquest motiu el president confia molt en el posicionament internacional en cas que es pugui votar. Per això advoca per mantenir la consulta escrupolosament dins les normes democràtiques.
Sobre el contingut del decret, Mas ha considerat que s'ha fet per a resistir qualsevol embat des del punt de vista jurídic. Perquè, ha dit, “intentaran enfonsar-ho tot, però no podran”. En aquest sentit afirma que si l'Estat ho enfonsa tot , ho haurà de fer no des de la pulcritud jurídica sinó manu militari i que si així fos ho denunciaria a Europa.
Mas s'ha mostrat disposat a “assumir tots els riscos que hagi d'assumir com a president” i ha deixat clar que “no tinc voluntat de màrtir ni d'heroi” però està convençut que tampoc no el podran condemnar de cap delicte greu com el de sedició perquè “hem fet les coses bé”.