Barcelona instaŀlarà 48 plaques solars i incentivarà el consum de renovables dels privats

L'Ajuntament de Barcelona suma estratègies per fer de la ciutat un espai més verd. Amb l'objectiu de doblar en només dos anys la quantitat d'energia solar que produeix la capital catalana, el consistori instal·larà 48 noves plaques fotovoltaiques a escoles i diferents espais municipals i oferirà incentius a particulars i empreses per tal que augmentin l'ús de renovables.

L'estratègia, complementària a la reducció per càpita d'un 10% de consum d'energies fòssils anunciada fa uns mesos, pretén que Barcelona sigui una ciutat més sostenible abans del final del mandat del Govern d'Ada Colau. Segons ha anunciat aquest dilluns la tinent d'alcaldia d'Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, Barcelona passarà d'1,8 a 3,9 megawatts de potència d'energia solar abans del 2019; els quasi 4 megawatts suposarien l'equivalent al consum de 2.000 famílies a la ciutat de Barcelona.

Amb aquest objectiu, el Govern municipal seguiria la línia iniciada per Xavier Trias d'escalar el consum d'energies renovables a la ciutat. Al llarg de l'anterior mandat de Convergència, també es va doblar la producció d'energies renovables, fins als 1,8 megawatts actuals. L'Ajuntament pretendria ara duplicar aquesta xifra en dos anys, el que suposaria de retruc la reducció d'un 17% de gasos produïts per les energies fòssils respecte als nivells del 2008.

Amb aquest objectiu en ment, la regidoria d'Energia de l'Ajuntament de Barcelona té prevista una partida principal de 15 milions d'euros, dels quals 12,3 milions permetran al consistori instal·lar fins a 48 plaques fotovoltaiques en escoles, biblioteques, equipaments municipals i pèrgoles en parcs públics. No serà l'única via per tal de fer créixer les energies renovables a la ciutat.

Incentius per al consum privat de renovables

L'Ajuntament pretén invertir en un primer moment en consum instantani d'energia renovable –aquella que es fa servir al moment que es produeix– per després comercialitzar-ne, per mitjà de l'elèctrica pública de Colau, els excedents. Però, tal com ha explicitat Janet Sanz aquest dilluns, amb la inversió inicial del consistori “no n'hi hauria prou” per doblar la producció d'energia solar.

Per aquest motiu, l'Ajuntament treballa incentius fiscals perquè les empreses facin instal·lacions de plaques fotovoltaiques. “Posem a disposició del sector privat cobertes municipals per tal d'aconseguir inversió”, ha ofert Sanz.

La creació d'energia verda també passarà pels particulars que vulguin instal·lar plaques fotovoltaiques. Ho podran fer gràcies a la llei de mecenatge, que “deixarà l'àmbit de Cultura” –ha dit Sanz– per “apropar-se a l'energia”. Aquesta llei permetria amortitzar la placa en cinc anys “gràcies a la deducció del 35% d'inversió el primer any”, ha destacat el consistori.

“És evident que no tenim totes les competències, però volem influir en tots els eixos”, ha expressat Sanz en referència a l'impost al sol, la taxa que grava les persones que vulguin instal·lar una placa i que el govern de Rajoy ha recolzat recentment després de vetar una proposició de llei que volia derogar-lo. “És molt important que treballem contra el discurs de la por. No volem que sigui un via crucis per a ningú apostar per les renovables; hem de combatre l'impost al sol des de les mateixes ciutats”, ha conclòs la tinent d'alcaldia.