La tensió que viu l’Ajuntament de Barcelona amb els manters ha trobat avui un breu parèntesi. Tot i el malestar del col·lectiu per l’actuació policial de dilluns al Port Vell, aquest dimecres el govern d’Ada Colau ha escenificat la seva voluntat de trobar solucions sostingudes. I ho ha fet al costat d’ERC, amb qui Barcelona en Comú vol impulsar un Taula de Ciutat que permeti aprofundir en mesures d’autoocupació i emprenedoria per donar una sortida legal als manters.
Laia Ortiz, la tinent d'alcalde de drets socials de l'Ajuntament de Barcelona, ha presentat un seguit de mesures en clau cooperativa que li han permès desviar, com a mínim de moment, l’atenció dels fets ocorreguts dilluns i durament criticats pel col·lectiu. Ortiz, acompanyada pel regidor d'Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha presentat la iniciativa com “un òrgan transversal amb representants de diferents àrees del Govern, grups municipals, veïns, comerciants, manters i entitats”.
Durant la roda de premsa, els membres del govern de Colau i els d'ERC, han posat com a exemple el model de la cooperativa Alencop, la primera de recollida de residus porta a porta formada pels immigrants desallotjats dels assentaments irregulars de la ciutat. En el cas dels manters, pretenen que a poc a poc es busquin sortides integradores per al col·lectiu encara que també han admès que el top manta ha “fa més d'una dècada” i que “no podran acabar completament amb ell”.
L'organització executora de les polítiques de promoció econòmica del consistori, Barcelona Activa, serà un braç fonamental del pla del consistori. “Cal apropar projectes que ja funcionen a col·lectius com el dels manters que, per les seva situació d’irregularitat, o bé no poden acudir a aquest servei o simplement no saben que existeix”, ha dit Colom. Per fer-ho, s’impulsarà un programa pilot de 10 programes d’ocupació destinat, de moment, a deu persones en situació d’irregularitat.
La durada serà de 12 mesos, els plans inclouran formació i s’espera que, al final del pla, els beneficiaris obtinguin els papers. El consistori també treballa en la creació d’una cooperativa que pugui ocupar els propis manters beneficiaris dels plans d’ocupació, així com en un Mercat Social en algun indret de la ciutat, on hi tindrien cabuda activitats comercials estretament vinculades amb les arts i la gastronomia.
Un “marrón agraït” per a ERC
Un “marrón agraït” per a ERC marrónEl regidor d'ERC, Jordi Coronas, que ha acompanyat els membres del govern de Colau, serà l’encarregat de presidir la Taula de Ciutat “amb l’objectiu de buscar el màxim consens” entre els agents implicats“. Una decisió que té molt de simbòlica, després que ahir el govern flirtegés amb el PSC per l’aprovació de les ordenances fiscals. D’aquesta manera, ERC assumeix una responsabilitat gens menor exercint, de facto, responsabilitats de govern. Per a Coronas, la Taula ”és una bona fórmula de cooperació amb l’equip municipal que es pot reproduir en altres àmbits“, i ha conclòs, poc afortunat: ”És un marrón, però un marrón agraït“.
Sobre l’actuació de dilluns, Ortiz s’ha limitat a dir que “cal canviar les formes d’intervenció policial en termes de proporcionalitat”. Un canvi que segons la tinent d’alcalde “s’ha començat a produir”, tot i que ha demanat la “corresponsabilització” de tots els agents implicats per evitar capítols d’enfrontaments com els que van tenir lloc durant l’estiu. Ortiz ha demanat actuar en magatzems de fora de Barcelona “on tothom sap que es venen productes il·legals” i no carregar la responsabilitat “als més febles de la cadena”.
La indignació perdura entre els manters
La indignació perdura entre els manters Malgrat la música del consistori, des del col·lectiu de manters encara bull “la indignació” pel darrer desplegament policial aquest dilluns, no només a la zona del Port Vell, allà on es va fer més evident, sinó especialment a Ciutat Vella. “Ens sentim així perquè veiem un nou intent de criminalització d'un col·lectiu vulnerable i al qual s'apliquen conceptes de la normativa del civisme en contra seva”.
Aquest dimecres al matí ha continuat l’operació conjunta de la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Policia Portuària al Port Vell, iniciada dilluns, sense que els manters hagin aparegut per vendre els seus productes. El sindicat explica aquest mitjà que han aturat la venda a la manta al Port Vell per evitar confrontacions amb la policia i insten a l’Ajuntament que es retiri el desplegament policial a la zona perquè puguin continuar amb la seva activitat.
Els manters defensen que en els darrers mesos, i després de la creació del Sindicat de Manters com a organisme de mediació, s'han evitat agressions durant les accions policials, a més d’un inici de les negociacions per començar a legitimar espais de diàleg amb les institucions. “S'ha deixat clar que després dels venedors ambulants no s'amaguen màfies, sinó només autoorganització i solidaritat entre iguals”, expliquen en un comunicat.