La portada de mañana
Acceder
El mapa de la España inundable: dos millones de viviendas en riesgo
Las guerras entre los socios del Gobierno complican la mayoría de Sánchez
Opinión - El Imperio trumpista y su onda expansiva. Por Rosa María Artal

Nova ofensiva policial contra els venedors ambulants a Barcelona

Guàrdia Urbana, Policia Portuària i Mossos d'Esquadra han posat en marxa un operatiu des d'aquest dilluns i sense data de finalització al Port de Barcelona per eradicar la presència de venedors ambulants. A les 7 del matí els tres cossos policials s'han desplegat a la zona on habitualment treballen els manters i l'autoritat portuària ha mullat la zona per evitar que s'hi poguessin instal·lar. Alguns s'han apropat a la zona però han vist impossible desplegar les seves mantes.

“És una ocupació de l'espai per donar un missatge ben clar de que no hi ha zones a la ciutat on es pugui practicar la venda ambulant il·legal”, ha declarat el comissionat de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, que ha anunciat que el dispositiu policial es mantindrà durant els propers dies. Els venedors ambulants tenien coneixement de l'operació el diumenge a la nit, però Recasens ha rebutjat valorar el fet que hi hagués hagut filtracions i ha assegurat que “en tot cas no ha estat per part de la Guàrdia Urbana”.

L'objectiu de l'operatiu segons l'Ajuntament era “controlar la venda ambulant irregular, garantir la convivència a l’espai urbà i preservar-lo de l'ús intensiu al qual ha estat sotmès fins ara amb aquesta activitat i assolir un ús lliure de l’espai públic”. Si bé el nou govern de Barcelona ha assegurat en diverses ocasions –i especialment després de les queixes de moviments socials de la ciutat– que aquesta problemàtica no s'havia d'abordar des d'un punt de vista d'ordre públic sinó de drets de les persones que es dediquen a la venda ambulant, el comissionat Recasens declara que “des del punt de vista de la seguretat no hi ha negociació possible” i que han d'actuar per evitar la venda il·legal de productes falsificats.

“Si aquestes persones no poden treballar no tenen cap via d'ingressos”, critica Esteban Yanischevsky, del col·lectiu de suport Tras la Manta. “Tenen professions, però es dediquen a la venda ambulant perquè no tenen una altra alternativa laboral”, afegeix l'activista, que apunta que han tingut converses amb l'ajuntament per buscar solucions.