“Estem a favor d'aquests pressupostos perquè tot allò que havíem plantejat s'hi ha incorporat”. Així ha expressat el líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, el seu suport definitiu a l'ampliació pressupostària que fa mesos negocia Ada Colau. El dilluns els republicans, de la mateixa manera que el PSC i la CUP, es van reservar de dir el sentit del seu vot, mantenint la incògnita sobre el resultat de la votació del proper dilluns.
Per aprovar els comptes, Barcelona en Comú necessita també el suport dels socialistes i el suport o l'abstenció dels anticapitalistes. L'alcaldessa ha assegurat que segueixen les negociacions amb el PSC –les al·legacions dels quals han acceptat– i la CUP, que decidirà el sentit del seu vot en una trobada de les seves assemblees locals. “Creiem que s'han d'incorporar el màxim d'al·legacions i de propostes, però també demanem responsabilitat, perquè necessitem incrementar aquests pressupostos dissenyats en l'anterior mandat, que són clarament insuficients, per poder gastar uns diners que té l'ajuntament”, ha assegurat Colau.
L'acord amb ERC es basa en tres elements principals. Per una banda, l'arribada del metro a la Zona Franca, una antiga demanda veïnal amb la que també es va comprometre Barcelona en Comú en el seu programa. “El metro està fet, només falten les estacions i hi ha barris que queden aïllats per això”, ha remarcat Colau. Tot i que les competències al respecte són de la Generalitat, l'acord entre els republicans i els comuns, passa perquè l'Ajuntament avanci 15 milions d'euros a través d'un conveni amb el Govern per la construcció d'aquestes estacions. “Som conscients de la situació en què es troba la Generalitat, però també de les nostres prioritats”, ha declarat l'alcaldessa.
Una altra de les qüestions claus és el model penitenciari a la ciutat de Barcelona. Bosch ha destacat les reclamacions dels veïns pel trasllat de la presó Model i la de la Trinitat Vella. Un cop més, es tracta d'un projecte en què caldran acords amb el Govern, ja que és la conselleria de Justícia –titularitat d'ERC– qui té competències en presons. L'Ajuntament comprarà a la Generalitat part dels terrenys en què es troba la presó de la Trinitat Vella i començarà a treballar en un nou model. “Ara com a mínim hi ha una partida per començar a treballar-hi, perquè el primer que s'ha de fer és el projecte”, remarca Bosch.
Finalment, el tercer element destacat pel líder d'ERC és la inversió en l'àmbit educatiu. El govern municipal ha anunciat aquest dimecres la creació 10 noves escoles bressol i la municipalització de tres altres de gestió privada. Això suposarà la creació de 847 noves places per a infants de la ciutat.
Projectes d'estabilitat
L'alcaldessa ha tornat a remarcar, al costat d'Alfred Bosch, que el govern municipal busca “acords més estables”. Bosch no ha descartat el desenvolupament d'acords més estables, però ha assegurat que ho hauran de debatre un cop aprovada l'ampliació pressupostària. En anteriors ocasions, ERC havia descartat la possibilitat d'entrar al govern municipal si hi entrava el PSC. Preguntat pels periodistes, ha evitat una resposta clara al respecte, però ha assegurat que “és molt complicat tornar al 2007, en què ERC va trencar amb el govern socialista de Jordi Hereu”.
El PSC, per la seva banda, l'entrada dels quals al govern fa temps que està sobre la taula, va marcar distància de l'equip de Colau el dimarts. Una de les comissions del plenari va aprovar una moció del PP per l'enderroc del centre social okupat Can Vies, amb el suport de totes les forces menys BComú i la CUP i l'abstenció d'ERC. El regidor socialista Daniel Mòdol va assegurar que l'enderroc de Can Vies seria la primera mesura del PSC si entrava al govern municipal. Unes hores més tard, però, el partit va desautoritzar les declaracions del regidor.