El govern municipal de Barcelona es queda sense el seu full de ruta per al mandat, després que l'oposició hagi votat en bloc contra el Programa d'Actuació Municipal 2016-2019 (PAM). Colau portava a la comissió de Presidència un PAM que havia de marcar les actuacions de la legislatura –la capacitat inversora del programa arriba als 1.660 milions d'euros– a partir d'una plataforma pròpia amb la qual han interactuat més de 39.000 veïns de la ciutat. Per la seva banda, ERC, CiU, CUP, Ciutadans i PP han justificat el seu 'no' per la baixa participació del procés, i han valorat com un “fracàs” la gestió del Programa d'Actuació Municipal. “La proposta és del tot insuficient”, ha etzibat el regidor d'Esquerra, Alfred Bosch.
El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, ha promès després de la comissió de Presidència, Drets de ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció d'aquest dimecres que el govern procedirà a una reflexió que porti a nous acords per seguir negociant el PAM.
El veto de l'oposició al PAM suposa una fita històrica: el govern de Colau és el primer que no pot tirar endavant un Pla d'Actuació Municipal des que es va instaurar aquesta planificació a finals dels anys noranta, amb govern tripartit a la ciutat (ERC, PSC i ICV). A més, aquest era el primer PAM que havia sortit d'un procés participatiu a Internet amb més de 10.000 propostes i en el qual havien intervingut 24.000 persones via la plataforma digital Decidim.Barcelona; 39.000 en total, comptant les entrevistes presencials.
L'absència d'un pla per a la legislatura no suposarà necessàriament la paràlisi dels projectes en marxa, però mostra la debilitat d'un govern que tornarà a tenir problemes per tirar endavant les seves mesures en un ple hostil. “És essencial per buscar l'equilibri entre les mesures urgents i aquelles més estratègiques que necessita la ciutat”, ha destacat Badia davant l'oposició.
Aquesta oposició ha mostrat aquest dimecres la seva cara més amarga. CiU ha considerat el pla a les “antípodes” del que pretenen els convergents per a la ciutat. CiU, PP i Ciutadans han considerat un fracàs no aprovar el pla aquest dimecres i han insinuat que, l'entrada del PSC al govern de la ciutat, no ha servit per donar estabilitat al govern.
Per la seva banda, els presumibles socis ideològics de Colau, ERC i la CUP, també s'han mostrat vehements amb el pla del govern municipal. Una vegada més, com ja passés amb la presentació de la proposta de les ordenances fiscals la setmana passada, el líder d'ERC de Barcelona, Alfred Bosch, ha carregat amb duresa contra BComú i PSC: “Aquest PAM no representa cap canvi”. Esquerra ha explicat que el PAM està mancat d'ambició en matèria turística i ha criticat que el govern vulgui “mobilitzar 4.000 habitatges buits sense ni tan sols tenir el cens d'habitatges”.
Per la seva banda, el govern s'ha felicitat per la participació del procés participatiu del Programa d'Actuació Municipal. “No hem aconseguit aprovar el pla d'actuació municipal que es va elaborar amb esforç i una participació històrica de la ciutadania”, ha destacat BComú en un comunicat. La CUP, per la seva banda, ha criticat precisament la participació del procés i ha dilapidat la unió amb el PSC, partit amb el qual el govern ha compartit l'elaboració del PAM: “El seu problema es diu Jaume Collboni”. La regidora Gala Pin ha remarcat que el text recull el 72% de les propostes dels veïns. Entre altres mesures, una de les destacades era la cobertura de la Ronda de Dalt per uns 400 milions d'euros.