El col·lectiu en defensa dels manters, Tras la Manta, explica en un comunicat que, darrere de la denúncia per part d'un metge a Josep Garganté per una suposada coacció per canviar un informe mèdic el 23 de març, s'amaga un intent per part dels poders fàctics de Barcelona de “criminalitzar la lluita dels treballadors precaris, exclosos per la Llei d'Estrangeria i de les persones que recolzen la seva lluita”. En el mateix comunicat es destaca que la presència d'un Guàrdia Urbà en la declaració del manter ferit incompleix el dret a la intimitat i la confidencialitat que recull la Carta de Drets i Deures de la ciutadania amb relació a la Salut i l'Atenció Sanitària, de la Generalitat de Catalunya.
“Les dues persones presents [Josep Garganté de la CUP i un membre de Tras La Manta] no van demanar que el metge manipulés l'informe, sinó que complís amb l'ètica professional fent constar la versió del pacient en condicions de privacitat, sense la presència (i per tant la intimidació) d'agents de la Guàrdia Urbana durant la seva declaració”, destaca Tras la Manta; un relat en relació a la gravació difosa per El Periódico el passat dijous 7 d'abril.
Precisament, aquesta gravació també és objecte de crítica per part del col·lectiu, que considera que vulnera el dret a la intimitat de les dues persones —el regidor Josep Garganté i un membre de Tras La Manta— que van parlar amb el facultatiu. El de la intimitat no és l'únic dret vulnerat segons Tras La Manta, ja que la presència d'un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona al CAP de Pere Camps durant la declaració de lesions d'un manter ferit, suposadament després d'una persecució de la Guàrdia Urbana, també seria una falta a la intimitat i confidencialitat. “La presència d'un agent només pot respondre a la lògica intimidatòria”, afegeix el comunicat.
“És francament preocupant que la presència dels agents de la Guàrdia Urbana hagi estat acceptada com una cosa normal per part del metge”, informa el comunicat. Des del col·lectiu lamenten que res d'això sigui sorprenent, ja que “tot s'hi val a l'hora de criminalitzar les persones més vulnerables de la ciutat”; una criminalització que comença per confiscar un material “legítimament comprat” i la identificació de les persones que “qüestionen les intervencions policials i defensen als manters”, destaca Tras La Manta. Una d'aquestes persones és Josep Garganté, que va anar a Pere Camps a petició del col·lectiu per parlar amb el metge amb l'intenció de canviar l'informe policial i que ara s'enfronta a un judici el proper 22 d'abril. La denúncia la va interposar el professional, suposadament, incitat per la mateixa policia.