Entitats veïnals portaran a Antifrau el projecte d'un hotel de luxe a les Drassanes
Salvem Drassanes, la Plataforma veïnal que s'oposa a la construcció d'un hotel de luxe al Raval, ha comparegut junt amb la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) aquest migdia a la seu de la Sindicatura de Greuges per denunciar les que considera greus irregularitats en l'expedient urbanístic per la construcció de l'hotel Praktik. L'Ajuntament de Barcelona va recórrer a la Generalitat per paralitzar l'hotel per mitjà de la protecció patrimonial de les Drassanes, però el Govern va frenar l'estratègia del consistori.
L'entitat veïnal ha instat la intervenció de la Síndica de Greuges per la falta de documentació en l'expedient i ha demanat que l'Oficina Antifrau obri una investigació per esbrinar les possibles irregularitats que al seu entendre hauria comès l'Ajuntament de Barcelona en la tramitació de l'hotel. La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà ha admès a tràmit la queixa presentada pels veïns i sol·licitarà informació al consistori.
Salvem Drassanes el passat 5 d'abril va presentar una reclamació a l'Ajuntament per consultar el conjunt de l'expedient urbanístic de l'hotel de luxe promogut per Jose Maria Trénor Löwenstein, marquès de Cerdanyola del Vallès. En concret, els veïns denuncien l'absència de tres documents que haurien motivat un nou planejament urbanístic.
Aquests documents són l'aprovació inicial de reparcel·lació de solars, la Justificació feta pel Servei de Planejament del traspàs de 615 metres quadrats de sostre que amplia el volum de l'edifici i la modificació dels criteris d'aprofitament urbanístic que fixa que l'Ajuntament hauria de rebre l'equivalent econòmic del 10% de l'aprofitament urbanístic.
El passat 5 d'abril l'assessor jurídic de Salvem Drassanes va presentar una reclamació a l'Ajuntament de Barcelona, BAGURSA i la Direcció de Gestió del Sòl a través de la comissió de Garantia del Dret a l'Accés a la Informació Pública (GAIP) per exigir poder consultar aquesta documentació. “La resposta l'hem rebuda fa poc i diu que els documents no estan o no són necessaris”, ha explicat Anna Moreno, que detalla com la resposta donada pels Serveis Urbanístics de l'Ajuntament ha estat signada “pels mateixos tècnics que van dir en el seu dia que els documents no eren necessaris”.
La Plataforma ha explicat que des de finals del mes de febrer tenen demanada una reunió amb la tinenta d'alcaldia d'Ecologia i Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, però que aquesta trobada per exposar-li les irregularitats detectades sobre l'expedient administratiu no s'ha pogut fer. Consultat per aquest mitjà, el consistori no ha volgut fer aclariments respecte a la citada reunió o les peticions adreçades per Salvem Drassanes i la FAVB.
Per altra banda, també han informat que a principis del mes de març tenien concertada una reunió amb el regidor d'Arquitectura, Paisatge i Patrimoni, Daniel Mòdul, però que aquest va excusar la seva absència instants abans de celebrar-se la reunió. Salvem Drassanes ha recordat les manifestacions de Mòdul favorables al projecte d'hotel de luxe al districte de Ciutat Vella. “Li demanaríem que revisi els actes administratius de l'expedient, que reconegui el conjunt d'irregularitats comeses i que és un projecte d'agressió urbanística al barri”, han rememorat.
La FAVB ha apuntat la necessitat d'investigar el procediment administratiu perquè hi detecten “ombres sobre el serveis d'urbanisme de l'ajuntament, no és un element aïllat”. A més, adverteixen de la necessitat d'aclarir aquestes “males praxis o irregularitats” fent referència a les repercussions que pel Raval tindria la construcció de l'hotel. “Son terrenys que haurien d'haver servit pel bé del barri i el seu veïnat i que es troba en mans privades”, ha destacat el president de la FAVB, David Bondia. Els veïns del barri han expressat en diverses ocasions el seu rebuig a l'hotel i el proper 25 de maig convocaran una assemblea oberta de veïns.